Kampkeuringen

Kampterrein met op de voorgrond een groepje leiding

Elk kamp georganiseerd door een groep van Scouts en Gidsen Vlaanderen wordt vooraf gekeurd door de districtscommissaris (DC). Dit is - heel origineel - de kampkeuring.

Deze praktische en inhoudelijke dubbelcheck biedt houvast voor leiding. Die keuring bestaat uit twee delen:

  1. De kampcheck in Camp Central
    Een eerste deadline die je aan je groepen meegeeft, is de dag waarop alle informatie in Camp Central moet staan. Voor jou als DC is het de centrale plaats waar je alle kampen van jouw district kan raadplegen, met alle informatie die je groepen hebben aangevuld. Het biedt een structuur waardoor je elk kamp op dezelfde manier kan nakijken. Zo moeten groepen niets meer doorsturen, is er geen nodeloze papierverspilling en kan je het kampgesprek waar je de definitieve goedkeuring geeft al voorbereiden. 

    Hoe pak je dit aan? 
    Spreek een deadline af met je groepen waarop ze het kamp klaar moeten hebben in Camp Central. Met een vinkje geven ze aan dat het kamp klaar is om te keuren. Vervolgens bekijk je per onderdeel of het in orde is. Als dat niet zo is, kan je opmerkingen toevoegen en aangeven dat het onvolledig of onvoldoende is (feedback) of helemaal niet oké (afgekeurd). 

    Spreek dus een moment af met je districtsploeg en eventueel gouw om gezellig samen door alle kampen te gaan. Eventueel kan je de taken/onderdelen verdelen. Geef je feedback of afkeuring? Dan krijgt de leiding en groepsleiding van de groep dit te zien in Camp Central. Dat wil nog niet zeggen dat het kamp definitief is afgekeurd. De nadruk ligt hier op het kijken of het kamp praktisch en logistiek in orde is, en of alles in lijn is met de criteria.  

    De minimale formele criteria zijn:
    • Er is een ondertekend kampcontract
    • De kampregistratie is gebeurd. Jullie als DC zijn verantwoordelijk om na te kijken dat alle groepen dit gedaan hebben voor al hun takken. 
    • Er is een (minstens) 21-jarige kampverantwoordelijke op kamp aanwezig.
    • De leden, leiding en foeriers (alle aanwezigen) zijn aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen (en dus verzekerd).

    Bekijk of je voldoende informatie hebt om te bevestigen dat alle aspecten in Camp Central zeker in orde zijn, en je vertrouwen hebt dat ze dit deel van de kampvoorbereiding grondig hebben gedaan. Neem de Speel op Veilig erbij voor alles wat wetgeving, regels en richtlijnen zijn. Op de overzichtspagina per kamp in Camp Central heb je onderaan een vak waar je opmerkingen kan zetten die enkel het district en staf kan zien. Hier kan je eventuele vragen noteren die je tijdens het kamp gesprek zeker wil stellen. 
  2. Het kampgesprek
    Het kampgesprek is de tweede deadline die jullie als district aan groepen geven. Dit is het moment dat takleiding (en groepsleiding) op gesprek komen met jou als districtscommissaris om hun kamp uit te leggen. De bedoeling is dat jij als DC in dit gesprek vertrouwen krijgt dat het kamp een écht scoutskamp is, die onze scoutswaarden uitdraagt en een pedagogische meerwaarde biedt voor iedereen. We ondersteunen je voor dit onderdeel door binnenkort een publicatie beschikbaar te maken met meer informatie over hoe je dit gesprek kan voeren. 

    We leggen collectief de nadruk op volgende vier pijlers.

Vermijd onverwachtse problemen door rekening te houden met enkele basisregels. Veel ervan vind je in de Speel op Veilig(-app) of op opkamp.be. De leiding kent en houdt rekening met:

  1. de kampregels van de gastgemeente (te vinden via de gemeente zelf)
  2. de algemeen geldende regels en richtlijnen over geluid (in België is dit op de meeste plaatsen hetzelfde, soms zijn er extra regels in het reglement van de kampgemeente)
  3. de algemeen geldende regels en richtlijnen over vuur (Speel op Veilig, algemeen via opkamp.be, doorheen de zomer via de gemeente verkrijgbaar)
  4. de algemeen geldende regels en richtlijnen over water (Speel op Veilig en opkamp.be)
  5. de algemeen geldende regels en richtlijnen over op tocht zijn (Speel op Veilig)
  6. de algemeen geldende regels en richtlijnen over alcohol (Speel op Veilig, soms zijn er ook regels per kampgemeente)

Elke leiding is doorheen het hele kamp verantwoordelijk voor alle leden. Dat is zowel overdag als ‘s nachts. Het woord 'kamp' komt ook in 'voor- en nakamp'. Daar gelden dus dezelfde afspraken als tijdens het kamp met de leden zelf. Feesten met luide, versterkte muziek tijdens het voorkamp horen daar niet bij en kunnen bij klachten als gevolg hebben dat het ledenkamp daar nadelen van ondervindt. 

  • Leiding respecteert de regels omtrent nachtlawaai en organiseert zich ernaar, zowel voor, tijdens als op nakamp. Enkele voorbeelden:
    • Nachtspel weg van huizen en buurtbewoners.
    • Geen versterkte muziek na 22u (ook vóór 22u hou je hier best rekening mee).
    • Kampvuurcirkel zo ver mogelijk weg van de buren.
  • Leiding is zich bewust van de basisprincipes over afval:
    • Afval wordt gesorteerd volgens de regels geldend in de kampgemeente.
    • Afval wordt niet verbrand.
    • Afval blijft niet achter op het einde van het kamp (ook nagels, kroonkurken, …) en putten worden gedicht.
    • Is de hudo nog niet klaar, maar moet je dringend je behoefte doen? Kuis het meteen op door het bijvoorbeeld in te graven. We laten ook nergens papiertjes achter.

De Speel op Veilig schrijft voor dat er minimaal twee BOB's zijn per tak en dat iedereen handelingsbekwaam is doorheen het gehele kamp, dag en nacht. Anders kan je je plichten als leiding niet vervullen en kan je ook aansprakelijk worden gesteld. Het is dus NIET zo dat als je geen BOB bent, je grenzeloos mag drinken. Als er ‘s nachts een probleem is, moet iedereen gepast kunnen reageren, net zoals overdag. Stel dat ‘s nachts het terrein overstroomt:

  1. Is alle leiding altijd capabel om zichzelf en de leden te helpen en niet zelf geholpen te moeten worden?
  2. Wat als iemand daar toch niet toe in staat is?

Hulp nodig bij het opstellen van goede afspraken omtrent alcoholgebruik? Check de Belangrijke Alcohol Richtlijnen (BAR).

We gebruiken totemisatie hier als voorbeeld, maar evengoed geldt dit voor de belofte of andere rituelen.

  1. De totemisatie (het ritueel en de totemopdracht) heeft als doel de talenten van de leden in de kijker te zetten, en NIET bijvoorbeeld fysiek en/of emotioneel uitputten.
  2. Een totemisatie is op maat van de capaciteiten van elke totemisant.
  3. De totemisatie is een positieve ervaring voor zowel totemisanten als omstaanders.
  4. Het houdt rekening met de regels die ook in de Speel op Veilig terug te vinden zijn. 

Tip: check de checklist in de Totemmap of Totemapp!

Als DC mag je daarnaast nog eigen accenten leggen. Uiteindelijk is jouw goedkeuring een garantie dat op het kamp het spel van scouting gespeeld wordt, en dat het inhoudelijk en praktisch veilig zal plaatsvinden, waardoor het kamp zal bijdragen aan de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen en jongeren.

Is het kamp in orde? Dan kan je op computer of mobiel als DC het kamp goedkeuren in Camp Central. Dit is de formele bevestiging dat het kamp gekeurd is. 

Is het kamp niet in orde? Bekijk met de groep wat er nog in orde gebracht moet worden en spreek duidelijke deadlines af. Zo proberen we echt iedereen de kans te geven om zich te herpakken waar nodig.

Is het kamp definitief niet in orde? Dan meld je dit aan je gouwbureau en aan de pedagogische staf. Zij zullen vervolgens, na overleg, de ouders en leden op de hoogte brengen dat het kamp dat de groep organiseert geen scoutskamp is volgens onze normen. Dit wil zeggen dat leden en leiding niet verzekerd zijn, geen ondersteuning genieten van Scouts en Gidsen Vlaanderen en het scoutsuniform niet gebruikt mag worden op het kamp. 

In deze video ontdek je hoe je de kampen van je groepen in Camp Central kan nakijken (kampcheck) ter voorbereiding van het kampgesprek.

Ondersteuning buitenlandse kampen

Ploeg Internationaal ontwikkelde een methodiek die DC’s helpt het Internationaal Kampvisum voor te stellen aan leiding die een buitenlands kamp organiseert. Dit boekje is de houvast en rode draad tijdens hun voorbereidingen om naar het buitenland te trekken.

De methodiek duurt ongeveer een uur en werd ontworpen om te gebruiken op een districtsraad of op een infomoment voor giver- of jinleiding.

Vragen waar je als DC niet op kan antwoorden?

Uiteraard kan je als DC niet op alle vragen van leiding over (buitenlandse) kampen een antwoord geven. Stuur hen door naar internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be. Ploeg Internationaal helpt (met plezier)!

Ben je geholpen met deze info?