Methodiekenweekend
Methodiekenweekend is een vormings- en bedankingsweekend voor alle structuurvrijwilligers van het verbond.
Kan je het al ruiken, de geur van de Kempense bossen? Jep, deze keer trekken we niet naar Destelheide! Van 31 januari tot 2 februari 2025 trekken we met z'n allen naar Hopper Jeugdverblijf De Brink voor een doldwaas weekend vol vorming, ontdekking, ontmoeting en uiteraard ontspanning. Beter bekend als: methodiekenweekend!
Laat je helemaal onderdompelen in een thema naar keuze, leer ontzettend veel nieuwe dingen (en mensen) kennen en neem een pak nieuwe inzichten mee naar je eigen werking of persoonlijk leven. Keuzestress? Begrijpelijk!
Voor wie?
We stemmen het aanbod af op iedereen die actief is binnen het verbond. Van adjunct-gouwcommissaris (AGC) tot zingevingsassistent. Zowel beginners, gevorderden en alles daartussen vinden er hun ding. Ideaal om bij te tanken.
Gouwbureaus en -medewerkers, (A)DC's, ploegen, commissies, redacties, teams, bestuursleden ... Moedig je mensen aan om te komen!
Wanneer/waar gaat het door?
Methodiekenweekend gaat door van 31 januari tot 2 februari 2025 in Hopper Jeugdverblijf De Brink in Herentals.
Wat kost dat?
Het deelnamegeld bedraagt 53 euro. Wie gebruik wil maken van Vorming op maat, betaalt 17 euro. Je krijgt nadien een deelname-attest waarmee je mogelijk een deel van het deelnamegeld kan recupereren bij je gemeente.
Wat neem je mee?
- Uniform
- Slaapzak en matrasovertrek
- Toiletzak
- Pantoffels voor binnen
- Warme, regenbestendige kledij voor buiten
- Gsm met Payconiq-app (voor de bar)
- Een drinkbus
- Een schriftje en pen als je ijverig bent!
Inschrijven?
… kan vanaf 7 januari 2025 om 20u00 via Weezevent.
Vragen? Of ideeën voor aanbod? Mail naar staffers Fien De Corte of Ellen Janssens.
Programma
Vrijdag 31 januari
- 20:00 | Onthaal
- 20:30 – 22:00 | Verbindende activiteit
- 22:30 | Installeren + avondprogramma (bar)
Zaterdag 1 februari
- 07:30 – 09:00 | Ontbijt
- 09:15 | Word wakker-spel
- 09:30 –12:00 | Sessie 1 deel 1 (koffiepauze in overleg met begeleiding)
- 12:00 | Middagmaal
- 13:45 | Energizer
- 14:00 – 18:00 | Sessie 1 deel 2 (koffiepauze in overleg met begeleiding)
- 18:00 | Avondmaal
- 19:45 - 22:00 | Sessie 2
- 22:30 | Avondprogramma (bar)
Zondag 2 februari
- 07:30 – 09:00 | Ontbijt
- 09:15 | Word wakker-spel
- 09:30 – 12:00 | Sessie 3 (koffiepauze in overleg met begeleiding)
- 12:00 | Middagmaal
- 13:00 | Koffie en uitzwaaien
Aanbod
Zaterdag overdag - sessie 1
Gedragsverandering in groepen en organisaties - Pieter Lauwers (Beanmachine)
Politiserend werken - JES (Jongeren maken de stad)
Systemisch coachen - Sara Hendrick (Vidende)
Verhuizen, een eerste job, afscheid nemen van een hobby, een relatie die ten einde loopt … Het leven zit vol veranderingen. Maar hoe ga jij daarmee om? Wat heb jij nodig om overeind te blijven wanneer het woelig wordt? Vandaag nemen we het concept verandering onder de loep, en we starten bij niemand minder dan jezelf. Want als je groepen of organisaties wilt begeleiden in verandering, maak je daar zelf onlosmakelijk deel van uit. Dat vraagt moed.
Of het nu gaat om het verhogen van pedagogisch bewustzijn in groepen of het creëren van een meer innovatieve cultuur in je team: de meest uitdagende veranderingen vragen om ander - nieuw - gedrag. Samen zoeken, en soms ploeteren, we naar manieren om dit te stimuleren.
#Praktisch #DC #lokale ondersteuning
Als je activiteiten met kinderen en jongeren opzet, hoor je allerlei verhalen over wat ze meemaken, waar ze van dromen en wat hen echt bezighoudt. Maar ook over het onrecht waarmee ze te maken krijgen. Vaak weten jongeren niet hoe daar op te reageren: laat ik onrecht passeren zonder dat er een haan naar kraait? Of niet? Zo leidt boosheid af en toe tot een reactie … of actie.
Hoe kan je kinderen en jongeren ondersteunen om hun noden publiek aan te kaarten? Hoe kan je hen helpen om hun stem luider te doen klinken? Hoe werk je dus samen met hen aan een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving?
In deze sessie belicht JES hoe je politiserend kan werken samen met kinderen en jongeren. We verkennen het concept en de strategieën die er zijn en gaan zelf aan de slag vanuit de eigen praktijk.
#Thematisch
Organisatieproblemen blijken vaak hardnekkiger dan we denken. Veranderingen verlopen moeizaam, nieuwe strategieën blijken enkel op papier te werken, veel verloop, conflicten en spanningen geraken niet opgelost. Iedere organisatie heeft een herkenbare rationele logica. Maar ieder team en iedere organisatie heeft ook veel minder zichtbare, impliciete elementen die meespelen: de geschiedenis, een cultuur, relaties, , een taak, een doel, klanten …
Hierin kunnen zich patronen vormen die voor succes zorgen, maar ook patronen die vastzetten en vooruitgang tegenhouden. In deze workshop systemisch coachen krijg je een kader om te kunnen detecteren wat er werkelijk speelt in de onderstroom van teams en organisaties. Zo krijg je zicht op hoe ziekmakende situaties kunnen beëindigd worden en wat een nieuwe oplossing en aanpak kunnen zijn. Naast organisatieopstellingen zijn er vele gerichte, kleinere maar impactvolle interventies die vaak al voldoende zijn om iets in beweging te brengen dat anders steeds opnieuw zou vast lopen.
#Deepdive #Groeien als vrijwilligersondersteuner
Polarisatie in groepen - Tilda Duchamps en Ronny Vanderspikken (BsideS)
Gilwell onderweg als methodiek - Stef Vanderspikken (vormingsbegeleiding)
Hoe ondersteun ik groepen met hun pestbeleid? - Emy Snelders (Tumult)
We leven in ‘tricky tijden*’.
Op elke plek waar we samen komen, samen leven, spelen en werken, ervaren we vaak verwarring en hoge druk. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid van onze complexe wereld, maken dat ‘verschillen’ versterkt worden en meningen tegenover elkaar staan. Polariteit evolueert vaak naar polarisatie.
Kunnen we zelf, als begeleiders van groepen, met deze polariteiten constructief aan de slag? Kunnen we er kansen in vinden om nieuwe antwoorden te formuleren op moeilijke vraagstukken? Kunnen we er kantelpunten voor ‘iets’ anders van maken, en wat is hiervoor dan nodig? En wat met ‘polarisatie’?
De complexe wereld daagt ook uit om onze eigen interne complexiteit verder te ontwikkelen en niet te kijken vanuit een ‘simpele’ kaart van de werkelijkheid. Hoe doen we dat?
Vertrekkend vanuit eigen cases en situaties, door uit te wisselen, door praktijkvoorbeelden van jullie zelf en input werken we naar volgende doelstellingen:
- Verkennen van polariteiten bij mezelf, in onze samenwerkingen, in groepen; de dynamieken die hier spelen. Polariteit – Conflict - Polarisatie
- Omgaan met spanningen; ‘holding the tension’ (niet of-of, maar én-én)
- De tolerantie-paradox in groepen, samenleving
- Game-changers’ in polarisatie
- Betekenis hiervan voor jezelf en voor je eigen rol als begeleider van groepen
*Jitske Kramer
Psst, dit zijn dus de ouders van Stef hé! Benieuwd waar hij z'n vormingsgenen vandaan heeft, dan moet je dus deze sessie volgen.
#Praktisch #DC #LokaleOndersteuning
Op één dag proeven van Gilwell Onderweg, het kan eindelijk! Gilwell leren kennen door het te doen, dat is waar het helemaal om draait. Een veilig setting om te ontdekken wat deze mythische vorming in petto heeft om jouw of anderen hun vormingsvuur helemaal aan te wakkeren.
#Deepdive #GroeienAlsVrijwilligersondersteuner
Tumult neemt je mee in hoe je als ondersteuner van je groepen hen mee kan nemen in het ontwikkelen en uitvoeren van een pestbeleid. Speciaal voor DC's!
#Praktisch #DC #LokaleOndersteuning
Zaterdagavond - sessie 2
Naaldvilten - Anne Vanvolsem (ploegverantwoordelijke Kabouters - (Zee)welpen)
Improvisatie - Pieter Lauwers en Wietske Van Pelt
Ikebana- Ilse Beunen (Ikebana)
Naaldvilten is de meest agressieve manier om met wol te knutselen. Je krijgt kleine stukjes wol waar je met een naald een klein kunstwerkje mee bijeen steekt. Zeer meditatief maar ook hoog risico op in je vingers prikken.
Durf spelen, durf groeien: een introductie tot improvisatietheater voor wie graag iets nieuws probeert.
Ben jij klaar om je comfortzone te verruilen voor een avontuurlijke speelzone? Tijdens deze luchtige avondvorming ontdek je de magie van improvisatietheater. Zonder script, maar boordevol creativiteit en plezier leer je vertrouwen op je impulsen en met durf reageren op het onverwachte.
In improvisatie zit ook een levensstijl: intenser samenwerken, met (of zonder 🤷) flair omgaan met verrassingen en hoe je met plezier fouten kan maken.
Geen ervaring? Geen probleem, graag zelfs! We zorgen voor een veilige, ongedwongen sfeer waarin lachen en proberen centraal staan.
Met meer dan 25 jaar ervaring als gecertificeerd Ikebana-docent deelt Ilse haar passie om de natuur te koesteren één bloem, één tak per keer. Ikebana connecteert je met de natuur en je innerlijke zelf terwijl je creativiteit bloemen en takken nieuw leven inblaast.
Ben je benieuwd naar de kunst van het Japanse bloemschikken en wil je ontdekken wat het voor jou kan betekenen? Dit is je kans om een voorproefje te nemen! Ilse geeft een demonstratie en uitleg over ikebana, hierna maak je zelf een eenvoudige schikking. Breng een mooie lege fles mee als basis voor je creatie.
Boomwhackers - Jan Otten (Drummen en meer)
Filosoferen over rituelen en scouting - Werner Fierens (ploeg zingeving)
Acroyoga - Locorotondo
In deze vorming/funbuildingsactiviteit gaan we aan de slag met Boomwhackers. En ‘aan de slag’ mag je best letterlijk nemen! Boomwhackers zijn gestemde plastic buizen die we als slaginstrument gaan gebruiken. Stap voor stap leren we als één groot orkest deze supercoole instrumenten kennen. Dat begint bij een toonladdertje, maar gaandeweg gaan we improviseren en battelen, we spelen de enige echte Boomwhackerblues en er komen verschillende wereldhits langs. Jep, dat doen we allemaal met Boomwhackers!
Spelplezier staat voorop! Op een laagdrempelige manier en in een veilig speel -en leerkader wordt onze groep een echte band.
Fun en muzikaal resultaat gegarandeerd. En daar hoef je echt niet Mercury of Vegas en Mike voor te heten …
Groeten, kampvuur, belofte, totemisaties, ceremonies, feesten: scouting zit vol met rituelen en tradities. Maar wat is het verschil tussen een ritueel en een gewoonte? Zijn rituelen tijdverlies, of maken ze van ons betere scouts of gidsen? Stel jij je vragen over ouderwetse of hedendaagse gebruiken? Kom dan mee filosoferen over tradities en rituelen en scouting.
Ontdek hoe je als team sterker wordt tijdens een uitdagende circusworkshop! Samen leer je jongleren, balanceren en samenwerken, met focus op vertrouwen, communicatie en coördinatie. Een unieke en inspirerende ervaring die jullie als team dichter bij elkaar brengt.
Zondagvoormiddag - sessie 3
Methodieken met/in de natuur - Tim Merckx (vormingsbegeleiding)
Hoe macht en privilege groepen beïnvloeden? - Gitte Cattoir (vormingsbegeleiding)
Energizers - Leen De Koker (Inspinazie)
"De natuur is onze troef" staat in de missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hoe kunnen we de natuur inzetten als methodiek? Ze biedt een inspirerende setting die ruimte schept voor leren en samenwerken. Als bijdrage tot ervaringsleren nodigt de natuur uit tot ontdekken, experimenteren en reflecteren in een unieke context. De natuur prikkelt ook de creativiteit en werkt als inspiratiebron voor nieuwe methodieken. Bovendien kunnen natuurlijke materialen worden ingezet als materiaal voor methodieken.
We starten met zelf methodieken te ervaren, en kijken naar een theoretisch kader errond om nadien zelf methodieken uit te werken en uit te testen. Op deze manier wordt de natuur een krachtig en veelzijdig middel om de missie en het jaarthema “onderweg opgestoken” nog meer tot leven te brengen.
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de machtsdynamieken en invloedsrelaties die spelen in een groep. We gaan na hoe karaktereigenschappen, kenmerken en sociale positie een rol spelen in groepen, zowel voor het individu als voor het collectief. We zetten samen stappen richting bewustzijn en reflectie om er voor te zorgen dat groepen veiliger en toegankelijker worden.
Energizers en focussers zijn zeer waardevol: verluchtende en verbindende oefeningen en werkvormen om (dieper) kennis te maken, vertrouwen te scheppen, je algemeen thema in te leiden of te verkennen, of een vergadering te verluchten. Ze vertrekken vanuit improvisatietheaterfilosofie en werken in op vertrouwen, connectie, concentratie, samenspel, loslaten en spelplezier. Let's have some fun!
Bikablo - Koen De Keersmaecker (Bizzuals)
Publiek in de ban: Hoe sta ik beter voor een groep? - Senne Misplon
Structuurvrijwilliger = 100% scouting?! - Sanne Baeten (vormingsbegeleiding)
Ook wel "flappen-mooi-maken" in straatjargon. Weer terug op vraag van velen! In Bikablo®-trainingen maak je kennis met vaardigheden, technieken en methoden voor betekenisvolle visualisaties. Ongeacht jouw artistieke talent leer je een visuele taal die je kunt gebruiken op zowel klein formaat (jouw eigen aantekeningen) als groot formaat (flip-overs). Dé doelstelling: dat jij plezier hebt en direct de volgende dag met het geleerde aan de slag kunt!
Voor iedereen die hun flappenskills naar een hoger niveau wil tillen.
Koen is een energieke, multi-getalenteerde duizendpoot. Hij is ingenieur, marketingspecialist, lean en agile coach, en gecertificeerd in Bikablo. PSSST: Da's de training die hoort bij de Neuland stiften.
Sta je af en toe of vaak voor groepen? Ben je op zoek naar hoe jij jouw verhaal beter kunt overbrengen naar een groep? Op zoek naar concrete tools en handvaten? Senne Misplon, professionele babbelaar neemt je mee in hoe je je publiek meeneemt op reis via storytelling, gebruik van je lichaam en stem.
Scouts, da's elke week gaan ravotten met je vrienden en in de zomer back-to-basics op kamp. Of zo was het toch toen we nog leiding of lid waren. Hoe beleven we scouting nu, als structuurvrijwilliger? Hoe kunnen we de scoutsmethode meer in ons engagement steken? We gaan samen op ontdekking naar wat scouts zo scouts maakt en durven tuimelen in nieuwe ideeën. Gouwraad op een vlot of leefweek voor de bcom? Verwacht je aan een combinatie van spelen, leren, reflecteren en experimenteren - learning by doing!
Meer vorming
Ben je geholpen met deze info?