Werkwinkel begeleiden
16 paar ogen op jou gericht. Spannend. Onderuitgezakt of net voorover geleund. Hier alvast een paar tips om je op weg te helpen.
Voorbereiding is key
- Lees jezelf goed in in de inhoud. Zo ben je ook op onverwachte vragen voorbereid. Weet je een antwoord niet? Zorg dan dat je weet waar je het antwoord wel kan gaan zoeken.
- Bereid je rustig voor, zet je materiaal klaar en weet wat je gaat vertellen, kom op tijd.
- Zoek een manier om op je timing te letten (spreek bijvoorbeeld af dat iemand dat doet).
- Vraag na de werkwinkel ook zeker feedback.
- Wees enthousiast! Doe en toon uw goesting!
Het hier en nu
Speel in op verwachtingen (bijvoorbeeld over hoe 'actief' je vorming moet zijn) en bevraag deze ook. Pas verwachtingen in je vorming in (of wees transparant en verwijs naar waar hun verwachtingen wel voldaan kunnen worden). Probeer je deelnemers te lezen. Want er blijft in een werkwinkel vaak veel onuitgesproken.
Durf omwisselen, dingen overslaan, uw impulsen volgen (effe terugtrekken is oké). Dat houdt het spontaan. Geniet ervan! Heb zelf pret, dan draag je dat ook over!
Best met twee
Geef vorming met twee, samen met iemand met wie je je comfortabel voelt. Hou je medebegeleider ook wat in het oog: veel communicatie (ook non-verbaal) om dingen af te stemmen is heel nuttig (ook via oogcontact).
Wees jezelf: de beste begeleiding ben je door te vertrouwen op je eigen kwaliteiten. Is dat de tafelspringer of doorvrager, rustbrenger of speelvogel, flappenmachine of modellenkoning. Zet in op je talenten en lok die van je deelnemers uit.
Alles draait om de deelnemers
Sommige deelnemers vinden het fijn om bij aanvang ongeveer te weten wat er allemaal aan bod zal komen.
Zorg voor manieren om de deelnemers zelf aan bod te laten. Vertel niet te veel, maar laat de groep vertellen. Dat is altijd fijner dan een hele werkwinkel luisteren.
Evalueer op het einde, of doe aan zelfreflectie (wat zou je volgende keer anders doen)
Visualiseer en herhaal
- Flappen & post-it’s en stiften = key.
- Vat vaak samen wat je besproken hebt.
- Loop aan het einde eens opnieuw helemaal door de werkwinkel. En vraag je deelnemers wat ze meenemen.
Welke houding is cruciaal wanneer je een groep begeleidt?
- Onbevooroordeeld
- Aanvaard de eigenheid van iedereen in je werkwinkel. Ook al staat die ver van je eigen realiteit. Ga altijd op zoek naar de waarheid in wat iemand zegt.
- Echt
- Wees jezelf. Speel geen rolletje. Als iets gebeurd dat je niet verwacht had. Zeg dat gewoon. Benoem wat er gebeurt: geef aan dat je twijfelt hoe je verder gaat gaan, je een antwoord niet weet ... Maakt het sterker dan wanneer je faket of foute info geeft.
- Empathisch
- Zorg voor veiligheid en luister naar mensen. Bedank hen voor hun bijdrage. En ga mee in het verhaal van deelnemers.
Ben je geholpen met deze info?