Hoe bereik je jonge nieuwkomers?
Kinderen en jongeren op de vlucht hebben ook recht om jong te zijn, om te spelen, om vrienden te maken en zich te ontwikkelen en ontplooien. Wil je helpen, als scout? Dat kan je; door jonge vluchtelingen een warm plekje te bieden in je groep. We verwelkomen hen als 'nieuwkomers' in scouting; ook al is hun hoofd en het hart vol verlangen weer naar huis en geliefden te kunnen.
Hoe dan ook komen veel jonge nieuwkomers uit een cultuur waar scouts of jeugdbeweging zoals wij dat kennen, niet bestaat. Daarom vinden ze niet altijd gemakkelijk de weg naar de scouts. Wil je je scouts openstellen? Mooi. Twijfel niet te hard. Scout zijn, dat is jouw expertise. Hier geven we je graag wat meer informatie en tips mee.
Hoe bereik je jonge nieuwkomers?
Helaas leert de praktijk ons dat het heel moeilijk is om kinderen en jongeren van een andere nationaliteit bij de scouts te krijgen. Maar, jij weet wat voor meerwaarde de scouts voor iedereen zou kunnen betekenen en komt graag tegemoet. Waar dan?
Klop aan bij ouders, lokaal bestuur, scholen of een opvangcentrum bij wat jullie graag willen doen. Zij zijn jullie sterkste partners om de verbinding te maken. Zoek een vast contactpersoon bij opvangcentra van Fedasil of het Rode Kruis in de buurt, lokale opvanginitiatieven van het OCMW, OKAN-klassen, de gemeente, vrijwilligers(groepen) die asielzoekers en vluchtelingen begeleiden ...
De scouts 'uitleggen'
Ga er niet vanuit dat iedereen weet wat de scouts is en wat jullie doen. Scouting wordt overigens overal ter wereld anders ingevuld, dus misschien klopt het beeld niet helemaal met hoe het er bij jullie aan toe gaat.
Als je contact legt met iemand, probeer vooraf eventueel al te achterhalen in welke talen je kan communiceren. Probeer samen met een brugfiguur kennis te maken. Zo voelt iedereen zich vertrouwd.
Leg uit wie jullie zijn en wat jullie doen, probeer dit vooral duidelijk te maken door beeldmateriaal. Laat vervolgens ruimte toe voor vragen. Probeer vooral een goede communicatie met elkaar op te zetten, push niet te hard en laat hen zelf kiezen.
Praktische drempels verlagen
Als jonge nieuwkomers zich willen aansluiten bij de scouts, dan kan dat. Ongeacht de verblijfsstatus zijn ze verzekerd bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dat betekent ook dat ze - net als alle andere kandidaat-scouts - twee keer mogen 'proberen'. Willen ze inschrijven, dan doe je dat via de groepsadministratie. Weet dat je altijd verminderd lidgeld mag aanduiden. Bekijk met je groep hoe je de resterende kosten eventueel zelf kan opvangen, of bespreek dit met je lokaal bestuur of de ouders.
Organiseer je een werking bij een opvangcentrum of andere organisatie? Dan hoef je leden niet in te schrijven aangezien dit onder scouting wijkt uit valt.
Waarschijnlijk wil je nieuwe leden voorzien van een scoutstenue. Voor tweedehands uniformstukken kan je ongetwijfeld terecht in je netwerk (leden, leiding, gouw district...). Hou er wel rekening mee dat een uniform raar kan overkomen bij mensen die nieuw zijn in ons land. Vluchtelingen hebben vaak geen al te beste ervaringen met uniformen. Denk aan soldaten en politie, die ook een uniform dragen. Anderzijds kan je met een uniform ook dat groepsgevoel creëren. Het zorgt voor verbondenheid. Als je een andere taal spreekt en een andere afkomst hebt, voel je je misschien wel verbonden door het dragen van dezelfde outfit. Vraag het gewoon: voelen ze zich goed bij het dragen van een uniform?
Gewone kinderen met ongewone ervaringen
De kans is groot dat jonge nieuwkomers een 'rugzakje' meedragen. Ze hebben dan ook heel wat meegemaakt. Ben je bang dat je in een situatie terecht zou komen waarin je niet goed weet hoe je het beste reageert? Dat kan, maar wees niet bang om iets verkeerds te doen. Je bent een vrijwilliger met de beste bedoelingen, geen hulpverlener.
Je zal misschien wel eens geconfronteerd worden met één van hun verhalen. Het is dan belangrijk om empathie te tonen, te luisteren en tijd te maken. Probeer ook het gesprek positief af te ronden. Ga verder niet verder doorvragen naar hun vluchtverhaal, als het kind of de jongeren er liever niet over spreekt, moet je dat respecteren. Het is niet gemakkelijk om anderen te vertrouwen, ook al hebben ze tegelijk een grote nood aan sociale contacten.
Bovenal zijn het gewone kinderen en hebben ze bijzonder veel talenten en krachten. Het blijft belangrijk om in te zetten op 'het gewoon eens amuseren'. Hier lees je meer over hoe je je op(en)stelt tegenover kwetsbare jongeren.
Check ook zeker wereldspelers.be, een website vol informatie die helpt jeugdwerkers en jonge nieuwkomers te verbinden!