Friends seizoen 2023

Jonggivers sjorren een driepikkel op kamp

The one where ze op kamp gaan!

Het is moeilijk om te kiezen wat nu precies het allerleukste is aan op kamp gaan. Dagenlang in de natuur zitten, je grenzen verleggen en naar kampvuren staren, staan ongetwijfeld in de top vijf. Helemaal bovenaan staat ‘meer dan een week samenleven met je allerbeste vrienden’, toch? Hoe zorg je ervoor dat je kamp een gezellige aflevering van Friends is en niet eindigt als een emotioneel drama?

TEKST: Eva Cabuy
FOTO’S: Jari Sijbers, Nathan Donies, Alexander Janssens, Victor Watté, Janna Dergent

The one with the allerbeste foeriers

De liefde van de mens gaat door de maag dus op kamp moet je goed eten. Veel scoutsgroepen kunnen daarvoor rekenen op een fantastisch team foeriers. Deze mensen staan voor jullie klaar met raad en daad en vaak ook met de beste midnight snacks. Verdienen foeriers al jouw dankbaarheid? Natuurlijk! Maar het is ook belangrijk dat jullie op voorhand afstemmen wat de verwachtingen zijn. Dat kan verschillen van groep tot groep. Maak een lijstje van de taken die jullie graag bij de foeriers willen leggen. Eten maken zal er zeker wel opstaan, maar zijn zij ook verantwoordelijk voor het
ophalen en posten van de kampbrieven, het water, het opladen van de gsm’s? Misschien spreekt er niemand in jouw leidingsploeg goed Frans maar hebben jouw foeriers zonder problemen een conversatie met monsieur l’agriculteur?

Ook je foeriers zullen met dezelfde vragen zitten. Mogen zij af en toe wat wijze raad geven of bemoeien ze zich dan te veel? En waarschijnlijk de allerbelangrijkste vraag: “Vanaf wanneer start de apéro?”. Wil je ook al op voorhand jullie dankbaarheid laten merken? Vergeet dan zeker niet om je foeriers te verzekeren. We gaan ervan uit dat niemand een vinger afsnijdt met een scherp keukenmes of een pols verstuikt door pannenkoeken om te draaien, maar mocht dat toch het geval zijn, dan zijn je foeriers alvast verzekerd.

Een tijdelijke verzekering voor niet-leden afsluiten doe je hier.

The one where ze verantwoordelijk omgaan met alcohol

Je hebt de tussentitel al gelezen en je bent een intelligente en geëngageerde jongere. Je weet dus ongetwijfeld al wat onze volgende tip zal zijn. Een alcoholisch drankje van tijd tot tijd is zeker lekker maar misschien kunnen jullie dit kamp ook openstaan voor andere culinaire alternatieven?
Hoe zorg je ervoor dat niemand over grenzen gaat met alcohol op kamp? Dat doe je door die grenzen voor het kamp goed scherp te stellen. De BAR, de belangrijke alcoholrichtlijnen, is daar een handige tool voor. Een goed en breedgedragen alcoholbeleid stel je best met je hele groep op. Zo voelt
iedereen zich gehoord en weet iedereen meteen wat er verwacht wordt. De BAR is trouwens in veel districten een verplicht onderdeel van de kampkaft. Je kan deze richtlijnen gebruiken voor je leidingsploeg maar ook voor leden en foeriers. We kunnen het intussen haast in koor zeggen: “Goede afspraken maken … goede vrienden”, juist ja.

Deze mocktailrecepten kunnen perfect opboksen tegen een wijntje of een frisse pint aan het kampvuur.

Zeg eens sangri-ja

INGREDIËNTEN:

  • 1 citroen
  • 3 limoenen
  • 1 sinaasappel
  • diepgevroren blauwe bessen
  • 400 ml gemberbier
  • 200 ml druivensap
  • basilicum

RECEPT:
Pers 2 limoenen. Snij de overige limoen, de citroen en sinaasappel in schijfjes. Doe de schijfjes samen met de blauwe bessen, het gemberbier en het druivensap in een grote kan.

Écht fris pintje

INGREDIËNTEN:

  • 0.0% pils naar keuze
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 1/2 sinaasappel
  • vruchtensiroop met citroensmaak

RECEPT:
Pers één helft van de citroen, limoen en sinaasappel. Snij de andere helft van de citroen en limoen in dunne schijfjes. Doe zowel het sap als de schijfjes in een groot glas. Giet er 2 el vruchtensiroop bij. Meng goed met het alcoholvrij biertje. Neem een tiental basilicumblaadjes en kneus ze zodat de smaak beter vrijkomt. Roer de blaadjes door de sangria.

The one where de leiding zich ook nog lid voelt

We vinden leiding zijn allemaal fantastisch, maar soms is het toch jammer dat je niet meer wild kan spelen en ravotten zoals toen je zelf nog lid was. Wacht even, is dat een regel die ergens geschreven staat? Nee toch? Niets houdt je tegen om ook als leiding nog onnozele spelletjes te verzinnen. Voor de voorbereidingen maken jullie misschien wel gebruik van werkgroepjes. Wat als je ook een werkgroep ‘sfeerbeheer bij de leiding’ zou maken? Denk een rodedraadspel uit, knutsel een brievenbus voor binnenpost of maak een goeie ouwe gotcha. Zorg er in ieder geval voor dat de leiding zich ook al spelend rot amuseert! Als de leden in bed liggen, is het tijd voor quality time met de leidingsploeg. Dat doen jullie natuurlijk graag rond een kampvuur of in de leidingstent. Na een lange dag aan een warm kampvuur zitten, dat doet je al snel wegdommelen. Probeer het slapen tegen te gaan en speel eens een van de volgende spelletjes.

Say it!

Voor dit spel heb je nodig: kladpapiertjes, pennen, kaartjes met voorwerpen, personen, concepten... (dit is optioneel, je kan het ook gewoon in elkaars oor fluisteren). Iemand start met het trekken van een woordkaartje. Die persoon kijkt niet naar het woord dat erop staat, maar houdt het tegen diens voorhoofd zodat iedereen in de (vuur)kring het kan lezen. Alle spelers hebben een papiertje en een pen. Op dit papiertje schrijf je een woord dat je associeert met het woord dat de persoon omhoog houdt. Bijvoorbeeld: op het kaartje staat “herfst”. Dan kan je een van de volgende woorden opschrijven: seizoen, kastanje, regen, dor. Je schrijft het woord op zodat niemand het ziet. Vervolgens doet de persoon die het kaartje omhoog houdt diens ogen toe. Alle andere spelers laten hun woord aan elkaar zien. Hier komt het addertje onder het gras. Heb je hetzelfde woord als een ander persoon, dan doen jullie beiden jullie papiertje weg. Je moet dus goed nadenken over je woordkeuze. Kies je een voor de hand liggend woord? Of probeer je net om een heel andere associatie te leggen? Wanneer jullie klaar zijn, opent de speler met het woordkaartje de ogen. Op basis van de woorden die jullie tonen, moet die raden wat er op het kaartje staat.

Leuke twist: speel dit spel met woorden die insiders zijn uit jullie kamp of scoutsgroep. Zo kan je er nadien nog een heel verhaal aan vastknopen. “Ha, maar weten jullie nog toen ... !”

Uitbeeldertje X-TREME EDITION

Uitbeeldertje kennen we allemaal. Iemand fluistert iets in je oor, en je probeert dat zo goed mogelijk uit te beelden. What’s in a name. Een voorbeeld: je moet een triangel uitbeelden. Wedden dat je een onzichtbare triangel vasthoudt en erop slaat. Maar wat als we dit spelletje een stap verder zetten? De regel is dat je het voorwerp dat je uitbeeldt moet zíjn. Hoe zou je dan een triangel uitbeelden? Plooi die knieën alvast in een mooie driehoek!

Onzichtbare pingpong

Voor dit spelletje hoef je niet eens recht te staan. Wat je nu gaat lezen, klinkt misschien wat idioot, maar beloofd, in real life is dit een hilarisch spel. Ga - als je al niet rond het kampvuur zat - in een cirkel zitten. Span je lippen over je tanden zodat niemand je tanden kan zien, ook niet als je je mond opent. Een beetje zoals je een oude persoon zonder tanden zou nadoen. Iemand uit de cirkel start met luid ‘ping’ te zeggen en de onzichtbare pingpongbal met een hoofdbeweging door te geven aan zijn buur. Die draait het hoofd, zegt op diens beurt weer ‘ping’ en geeft de bal weer door. Je kan ook van kant wisselen. Dat doe je door ‘pong’ te zeggen en de bal terug te kaatsen. Een derde optie is smashen. Zeg luid ‘smash’ en sla de pingpongbal zo naar de overkant van de cirkel. Dit spel is het leukst als iedereen vol overgave meedoet. En vergeet niet: niemand
mag je tanden zien, dus ook niet als je in proesten uitbarst.

Waarheid durven of doen

Moeten we dit nog uitleggen? We zijn allemaal pubers geweest, toch. Haal die giechelende tiener in jezelf nog eens naar boven voor een goed oldskool rondje waarheid, durven of doen, maar forceer niemand. Het moet voor iedereen plezant blijven.

Rol de aftiteling!

Lees meer in de Over & Weer