Jaarplanning
Beleef jungle-avonturen het hele scoutsjaar lang. Inspiratie vind je hier.
Inhoudstafel
Een geweldig junglejaar start met een goede planning. Wat kan je best wanneer plannen? En hoe verwerf je de jungleverhalen in deze planning? Hieronder vind je een suggestie over hoe je te werk kan gaan per maand. Niets staat vast, maar het kan wel een goede leidraad zijn.
Augustus – begin september: Opstart
Een nieuwe leidingsploeg, nieuw engagement! Bespreek met je medeleiding wat jullie ambities zijn. Wat wil je zeker en vast doen met je welpen dit jaar? En hoe ga je dat bereiken? Willen jullie veel belang hechten aan het Jungleboek? Hoe ver ga je hierin als leidingsploeg?
Brainstorm over welke dingen er allemaal kunnen met het Jungleboek. Een lijstje om te beginnen (maar vul zelf zeker aan!) ziet er als volgt uit:
Je schrijft elks een 1/2/3 bij 3 thema’s wat je individueel het belangrijkste vind en waar je echt voor wilt gaan dit jaar. Eens elke leiding dit heeft gedaan, bespreek je waarom en kies je best als groep voor 2-3 zaken waar je de focus op gaat leggen.
Meer info als jullie met weinig beginnen staat hier, voor meer uitgebreide onderwerpen kijk je hier.
September: Raadsrots
In september komen de eerste nieuwe vergaderingen eraan en mogelijks ook een overgang. De groep is weer aangegroeid met nieuwe leden die nog niet alles weten over Jungleboek. Hoe de overgang in thema te doen, vind je hier.
Doe nog een introductie van de basiselementen uit de Jungleverhalen van Shanti en Mowgli. Dit kan je doen aan de hand van een raadsrots. Laat je oudere leden uitleggen wat zij al weten over de jungleverhalen en vul zelf ook nog wat aan. Een leuke quiz kan hier zeker bij helpen.
Bespreek ook zeker jullie gewoontes tijdens vergaderingen zoals bijvoorbeeld een Yalahi of groeten. En overloop de wetten van de jungle op jullie lokaal. Een goede basis zorgt voor een vlottere samenwerking achteraf.
Organiseer de eerste vergaderingen telkens kort een kleine raadsrots met een evaluatie hoe leuk de kinderen het vonden. Zo leren ze dat de raadsrots er is om hun stem te laten horen.
Gebruik het verhaal van Mowgli die op de raadsrots werd toegelaten tot de wolvenhorde om je eerste introductie te begeleiden
Gebruik ook al van in het begin de woordenschat uit de jungleverhalen om de fantasie van je leden te prikkelen, een oplijsting vind je bij (link naar junglewoordenschat).
Oktober: Nestwerking
Eens de welpen elkaar en hun leiding beter kennen, kan je al nesten samenstellen. meer uitleg over de nesten vind je hier. Gebruik de nesten regelmatig zodat ze niet vergeten wat dit wilt zeggen en geef je nestleider ook verantwoordelijkheid.
Geef je nestleider verantwoordelijkheid door tijdens een spel de speluitleg eerst enkel aan hen te geven zodat zij het verder moeten vertellen binnen hun nest. Of laat de nestleiders onderling beslissingen nemen over welk nest mag beginnen. Ook tijdens een opening kan je hen de verantwoordelijke maken om te zorgen dat hun nest goed staat en hen hier ook op aanspreken. Je kan de nestleiders echt zien als een verlengde van de leiding binnen de nesten.
Laat elk lid een introductie geven van zichzelf naar de rest van het nest toe. De welpen zoeken naar wat ze gemeen hebben en wat hun speciaal maakt. Ze kunnen deze info dan gebruiken om een unieke nestkreet te verzinnen die hun groep definieert (of als deze vaststaan, neem je het als een jungleleuze voor hun nest).
November: Belofte
Nu de welpen beter leren samenwerken en samen hun eerste stappen in de horde zetten, kan november een goed moment zijn om een belofte te doen. Doe je dit aan het begin van het jaar, dan kan je de kinderen tijdens het jaar opvolgen of ze zich aan hun belofte houden.
Varieer ook gerust in de vorm van je belofte. Een weekend kan leuk zijn omdat je dan je tijd kan nemen, maar hou ook genoeg aandacht over voor zij die geen belofte moeten doen. Je kan ook een namiddag uittrekken met degenen die hun belofte gaan doen, en dan ‘s avonds de rest van de groep laten komen om samen de ceremonie te doen. Of maak er een groepsgebeuren van door een volledige dag rond de belofte te werken in een groepsspel
December: Het wolvenhol
Het wordt kouder en we kruipen meer naar binnen. In het wolvenhol draait het om huiselijkheid en veiligheid. Iedereen is solidair met elkaar en deelt lekker knus hun warmte met elkaar
Organiseer een vergadering met de ouders en speel typische scoutsspelletjes met de wolvenhorde in gedachten. Zo kan je in plaats van "Pang Pang" “Awoe Awoe” spelen of 1-2-3 jungledier. Leer de mama’s en de papa’s wat het is om wolf te zijn en laat je leden ook zelf al eens een spelletje uitleggen aan de groep.
Versier jullie wolvenhol en kleed jullie lokaal samen met de leden in om het extra gezellig te maken voor de eindejaarsperiode.
Denk samen met de welpen ook eens na aan anderen, voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat ze omringd worden door een wolvenhorde. Start een financiële actie en zet je in voor een goed doel. Of ga eens langs bij een rusthuis in de buurt.
Januari: Jungleactiviteiten
Examenmaand voor veel leiding. kies tussen uitgewerkte junglevergaderingen om makkelijk een vergadering in elkaar te steken. Of als jullie geen activiteit doen, kan je de welpen nog entertainen door kleurplaten van de junglepersonages door te sturen of een boekje mee te geven met woordzoekers, kleine spelletjes …
Je kan ook inzetten op expressie en de welpen hun eigen fantasie laten gebruiken om een talentenjacht te organiseren. Of neem een rustige zondagmiddag en kijk naar The Jungle Book! Twee activiteiten waar weinig voorbereiding nodig is, maar het resultaat altijd wel geslaagd is.
PS: de Disneyversie komt niet bijzonder veel overeen met de Jungle-verhalen van shanti en mowgli. De film Mowgli uit 2018 is accurater maar kan soms een beetje griezelig zijn.
Februari: Emaarate ruïne
Neem deze maand om met je groep de Emaarate ruine te ontdekken. Deze plek staat symbool voor de buitenwereld en verschillende culturen. We kennen het in het verhaal vooral als de plaats waar de apen van de Bandar-log wonen.
Kijk eens in 80 spelen rond de wereld en focus op scoutsspelletjes uit landen waar ook een jungle aanwezig is. Blinde Boedha uit Thailand, De Dierentrein uit Singapore of De Rode Haan uit Suriname zijn al zeker leuke kanshebbers!
Op 22 februari vieren scouts en gidsen over heel de wereld world thinking day of founders day. Neem deze vergadering om extra te bezinnen met je welpen en herinner hen aan de belofte die ze maakten.
Maart: Guha Grotten
De Guha grotten zijn mysterieuze grotten waar oude wandtekeningen te vinden zijn. Het is dus veel meer dan de plek waar Mowgli Shere Kahn verslaat. Neem de creativiteit van de Guha grotten mee om deze maand als inspiratie te gebruiken:
Maak een schaduwspel en beeld een jungle book verhaal uit. Maak de personages uit papier op stokjes, en op het einde van je activiteit kan je nog een leuk toonmoment houden voor de ouders. Je kan een bestaand verhaal nemen of zelf een jungleverhaal verzinnen.
Bij maart hoort ook carnaval. Laat je welpen zich verkleden als hun favoriete jungledieren en vecht een battle of the jungle uit tussen de verschillende diersoorten.
Gebruik de Disneymuziek om een muziekpakket te doen. Je pakt een prijs in in heel veel verschillende lagen inpakpapier. Het pakket gaat een kring rond tot de muziek stopt, en er een laag mag weggenomen worden. Op elke laag staat een opdracht, pas als deze geslaagd is ga je weer verder.
April: Takweekend
Met de paasvakantie komt er een dankbare tijd om nog eens op weekend te vertrekken met je leden. Kies er eens voor om je thema te kiezen aan de hand van het Jungleboek. Dit kan een plaats zijn, een verhaal of een dier dat je in de kijker wil zetten. Inspiratie genoeg te vinden!
Weekend van de hordes
=> Een weekend waar je voornamelijk groepsspelen doet en focust op de verschillende groepen in het jungle boek.
- De wolven: een kampenspel waar je ze eerst hun eigen wolvenhol laat bouwen.
- De olifanten: een veroverspel waar de olifanten met hun slagtanden de jungle herverdelen.
- De waterdieren van bij de poel: een postjesspel waar Jacala, Marala, Oe, Malchi elk een postje hebben.
- De apen van de Bandar-log: teambuildingspelletjes om de bende beter te leren samenwerken.
Weekend van Mang
=> Een weekend waar je focust op de leefwereld van Mang de vleermuis, een personage dat niet bijzonder veel in de verhalen voorkomt dus extra leuk om fantasie te gebruiken.
- Start je weekend met een nachtspel om je in te leven in de normale omgeving van Mang
- Vleermuizen eten vooral fruit en insecten. Speel een smokkelspel waar je de hapjes van Mang naar zijn grot moet brengen.
- Leer samen vliegen. Door opdrachten kunnen de welpen papieren verdienen waar ze dan het beste vliegertje mee moeten maken.
- Sluit je dag af met een glow in the dark party waar iedereen in het zwart gekleed is.
Mei: Nishaani plaats
In Mei beginnen de kampkriebels al te komen. Als leiding begin je best al met de kampplanning in elkaar te steken. Je kan de welpen ook al wat voorbereiden op het leven op kamp door technieken naar boven te halen.
Op de Nishaani plaats is een verlaten vuurkring en vinden jullie verschillende restanten van leven terug. Hier zijn reizigers langs geweest die moesten overleven in de jungle.
Ga op tocht met het kompas dat aan een boom hangt bij de Nishaani plaats. Sta tijdens jullie tocht af en toe stil bij waar het noorden is, zodat je leden een gevoel krijgen voor oriëntatie.
Doe een woudloperskeuken en leer alvast hoe je veilig met vuur kan omgaan . Opgepast want de rode vlam is mooi, maar kan ook verwoestend zijn.
Kijk eens goed rond jullie heen en neem het buitenboek erbij om meer te leren over de jungle waar we ons in bevinden. Zoek ook wat meer op over de dierensoorten achter de personages uit de jungleverhalen. Een quiz of Cluedo kan een speelse manier zijn om dit naar boven te brengen.
Juni: Talaab Poel
De poel is een plek waar alle dieren samenkomen om te drinken, maar er wordt ook verfrissing gezocht. Zoek het water op en voel je net zoals Malchi, Jacala en Marala vrij in het water.
Een simpele manier om de sfeer van de poel na te bootsen, zijn waterspelletjes of een uitstapje naar het zwembad.
Leer elkaar nog beter kennen dan je nu al doet. Speel wat teambuildingspelletjes, of laat de kinderen ook eens een jungle personage kiezen om te kijken wie er verrassend genoeg op elkaar lijkt.
Juli – Augustus: Kamp
In de zomermaanden is er maar 1 ding waar we elk jaar naar uitkijken en dat is het kamp.
Neem het Jungleboek mee op kamp en gebruik de begrippen van tijdens het scoutsjaar om je kamp nog vlotter te laten verlopen:
- Gebruik nesten om spelletjes in te spelen of om de afwas in te doen.
- Doe af en toe een raadsrots om duidelijke regels toe te lichten, maar ook om inspraak te vragen over wat de welpen van het kamp vinden en wat ze zeker nog willen doen.
- Neem de beloftes er nog eens bij en maak er een memorabel moment van met een kampvuur.
- Na het kamp zullen er ook weer welpen overgaan naar de volgende tak. Geef hen wat extra verantwoordelijkheid en bereid hen al een beetje voor op wat ze het volgende jaar mogen verwachten eens ze de jungle verlaten.
- Lees af en toe nog een verhaal voor uit het boek om ‘s avonds te ontspannen voor het slapengaan.