Illustratie uit boek Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli
Divider Divider Divider

Belofte in de jungle

Steek de belofte, één van de belangrijkste scoutsrituelen, in een junglejasje.

 

Wat? Wij doen ons best!

“Wij zijn de dieren van de jungle”, zei Raksha. “We zijn niet zoals jij. Dat mag je nooit vergeten. Beloof je dat?” “Ik beloof het”, zei Shanti en toen gingen ze spelen bij het water. (p.36-37 in het Jungleboek)

De belofte: een groot en blij moment voor de horde! De eerste aanraking van kabouters en (zee)welpen met één van de oudste tradities binnen scouting.

De belofte is het belangrijkste ritueel voor de hele scoutsbeweging. Al sinds het prille begin spreken scouts en gidsen overal ter wereld hun engagement uit. Het is de basis voor alles waar scouting voor staat. De belofte is een persoonlijk engagement voor gedeelde waarden. 

Waarom? Doe je best!

“De wetten van de Jungle schrijven voor dat er minstens twee wolven zich moeten uitspreken of de mensenwelp in de horde kan worden opgenomen. zei Akela”, die zich dat had laten uitleggen door Baloe. (p.32 in het Jungleboek)

In het jungleverhaal beloven Raksha en Vader Wolf om Mowgli op te voeden zoals de andere welpen in hun nest. Bagheera en Baloe beloven op hun beurt dat zij op Mowgli zullen letten en hem de wetten van de jungle zullen leren.

Door de belofte uit te spreken maakt een kabouter of (zee)welp een bewuste persoonlijke keuze om deel uit te maken van de horde. Het gaat over de engagement, één van de vijf basispijlers in scouting. Dat klinkt misschien zwaar, maar concreet is het een engagement om mee te spelen met het spel van scouting. Het is een belangrijke stap in het groeipad van iedere welp of kabouter.

Door de belofte uit te spreken voor je groep, maken leden dat engagement kenbaar aan iedereen. Het is een teken dat je deel wil uitmaken van de horde. De horde aanvaardt de belofte, en zal de kabouter of welpen helpen bij het nakomen van die belofte. De belofte gebeurt dus in twee richtingen. Vanaf dan maken welpen en kabouters nog inniger deel uit van de horde. Bovendien verbindt de belofte hen met de grote welpen- en kabouterfamilie over de hele wereld.

Hoe? We zullen het allemaal anders doen.

Het beloftemoment is een mooie gebeurtenis. Wanneer je er de nodige aandacht aan geeft kan het een heel mooi en aangrijpend moment zijn in het leven van je leden- en de leiding zelf.

Een goede belofte bestaat bij kabouters en (zee)welpen uit twee elementen: ze spreken een engagement uit naar zichzelf en een engagement naar de groep. Deze twee elementen komen terug in de beloftetekst voor de (zee)welpen en kabouters, die zij samen uitspreken om hun eigen belofte te bevestigen. De twee gespitste vingers van de groet verwijzen ook naar deze twee elementen. Kabouters en (zee)welpen beloven dus dat zij hun steentje zullen bijdragen aan de horde, door zich in te zetten. 

Voorbereiding 

Breng je leden vóór de belofte op de hoogte van wat er komt en wat ze kunnen verwachten, dat stelt hen gerust. Laat eventueel op een raadsrotsmoment je oudste leden hun ervaringen delen met de rest van de groep. 

Voor jonge leden kan het helpen dat je de belofte eerst speels aanbrengt alvorens je diepgang creëert. Je kan dit eenvoudig doen door een zingevend moment in te lassen. Laat hen bijvoorbeeld een spel spelen waarin ze tonen dat ze het jungleleven begrijpen: ze kunnen het avondlied zingen, een typisch jungleliedje, een kreet, enkele dieren van de jungle opsommen ...

Laat je leden samen nadenken over wat ze precies willen beloven. Je kan een korte reflectie doen met je leden: waar ben ik goed in? Help ik de andere welpen? Speel ik met steeds met dezelfde welpen, of probeer ik met iedereen vriendjes te zijn? Zijn er momenten waarop ik mijn best niet deed? Draag ik zorg voor de jungle of de natuur? 

Vanuit ploeg Welpen bestaat er ook het Jungle-paspoort. Dit kleine boekje op zakformaat dient als een leidraad voor je (zee)kabouter of welp gedurende hun gehele welpencarrière. Aanrader!

Ceremonie en uitvoering 

Probeer tijdens de belofte een intieme sfeer te creëren. Laat je leden rustig in een ruimte samenkomen of doe het een rustige plek buiten. Zorg voor kaarslicht, slingers of iets anders een gezellige junglesfeer te brengen. 

Bepaal of je de belofte enkel met de horde wil uitvoeren of in het bijzijn heel de groep. In sommige groepen worden de ouders uitgenodigd om mee te delen in dit moment. Kies zelf hoe je het doet en bekijk wat haalbaar is naargelang de grootte van de groep. Een belofte enkel met jouw tak heeft een intieme sfeer, een belofte met de hele groep kan een beeld geven aan je (zee)kabouters en welpen hoe zij later als stoere giver of jin hun belofte zullen afleggen.

Laat je leden per nest of apart tot bij de leiding komen. Zorg voor een duidelijke structuur zodat je leden goed weten wanneer ze wat precies moeten zeggen. Op deze manier vermijd je stress en bewaar je een vlot verloop. 

Je kan ook je (hulp-) nestleiders een eigen belofte laten opstellen. Vraag hen hoe zij een voorbeeld willen zijn voor de andere (zee-)kabouters en welpen in de horde. 

Als leiding kan je kiezen om ook een belofte af te leggen. Wat beloof jij precies aan je leden? Maak dit concreet zodat je leden begrijpen dat ook jij je best voor hen zult doen.

Kenteken

Na de belofte ontvangen kabouters en welpen het belofteteken, dat hen doorheen de rest van het jaar herinnerd aan hun belofte. Momenteel zijn er twee verschillende kentekens die aan de (zee)kabouters en welpen belofte gelinkt worden. 

De oranje wolf

Deze wolf is een teken van je belofte als (zee)kabouter of welp van de horde. Je maakt deel uit van je tak.

De grijze wolf

Deze wolf is een teken van belofte voor je oudste leden. Het grijs verwijst naar hun ervarenheid als lid en zo herkennen jongere leden ook gemakkelijker de oudere leden (als aanspreekpunt). Het voordeel van de grijze wolf is dat je oudste leden extra waarde hechten aan de belofte die ze tijdens hun laatste jaar in de tak afleggen.

Voorbeelden in Junglethema

Terugkoppelen naar het boek als aankleding voor je eigen ritueel

Gebruik het verhaal van de Bandar-log om te refelcteren

Opdracht Mowgli en de Bandar-log (gebruik hoofdstuk 4 pagina’s 51-66 van Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli als inspiratie). Er worden voorbeelden uit het boek gebruikt waar de leden over kunnen reflecteren, bijvoorbeeld:

  • De apen leven zonder leider en in chaos in contrast tot de wolvenhorde.
  • Ze ontvoeren Mowgli.
  • Ze lachen met de andere junglebewoners.
  • Ze lappen de wetten van de jungle aan hun laars.

Gebruik het verhaal van mowgli die bij de horde komt om belofte te kaderen in de jungle

Lees het tweede hoofdstuk "de wetten van de jungle” uit Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli voor (pagina’s 27 - 37) als eerste activiteit of vertel in grote lijnen het verhaal over hoe Mowgli bij de wolvenhorde kwam. De belofte is een uitstekend moment om dit hoofdstuk te vertellen omdat het gaat over aanvaard worden in de horde, opkomen voor anderen en inzet tonen. Shere Khan wil Mowgli niet in jungle, Tabaqui de jakhals spreekt zich uit tegen Mowgli. De wolvenhorde twijfelt, maar Baloe en Bagheera doen het tij keren.

Uitgewerkt voorbeeld

Overdag

Alle welpen moeten enkele skills beheren vooraleer ze deel mogen nemen aan de belofteceremonie: dit zijn enkele individuele skills, maar ook enkele groepsopdrachten aangezien deze welpenbelofte vooral over de groep gaat. We zorgen ervoor dat deze “skills” zeker haalbaar zijn voor iedereen zodat niemand uitgesloten wordt.

  • Avondlied perfect kunnen zingen.
  • Welpenlied perfect kunnen zingen.
  • Een basissjorring kunnen leggen.
  • Alle welpen op een zeil en zonder van het zeil te stappen het zeil omdraaien.
  • Beloftepaspoort invullen.
  • Belofteboom knutselen: welpen en kabouters doen hun belofte en hangen die vervolgens in de boom. Je kan de boom achteraf in het lokaal zetten en er gedurende het jaar naar verwijzen.

Als ze dit allemaal kunnen tonen aan de leiding dan gaat de belofte door!

Belofteceremonie

Lokaal inrichten zoals een soort kerk: met een gangpad afgezet met theelichtjes, tafel vanvoor waar de leiding zit met de vlag van de eigen scouts, WOSM, Scouts en Gidsen Vlaanderen en de welpentotem.

Om de beurt mogen de welpen naar voor komen om hun belofte te doen. Dit doen ze met de twee vingers in de lucht en de rechterhand op de opgevouwen vlag. Hierna mogen ze een scoutsgroet geven aan alle leiding en een slok uit de kelk met "beloftedrank" nemen.

De horde verzamelt zich in een kring en gaat per nest staan. 

De leiding laat de belofteling(en) door nestleider of ouderejaars naar voor brengen bij de leiding. 

De leiding vraagt aan de belofteling om in een kring langs alle nesten te gaan. Bij ieder nest krijgt de belofteling een eenvoudige opdracht: 

  • bij het rode nest moet je een liaan (sjortouw) ontwarren, 
  • bij het gele nest moet je tonen hoe je een kabouter/(zee)welp groet, 
  • bij het blauwe nest zeg je de kreet op, 
  • bij het bruine nest vertel je wat voor dier Kaa of Bagheera is.

Wanneer de belofteling helemaal is rond geweest, kan die diens belofte uitspreken voor de groep. Je kan je leden daarbij de hordetotem laten vasthouden. Er wordt afgesloten met het beloftelied voor welpen en kabouters.

Meer over de junglewerking