Illustratie uit boek Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli
Divider Divider Divider

Raadsrots

De raadsrots kan in jouw kabouters-en-welpentak de plek zijn om kabouters en welpen inspraak te geven.

 

Wat? Op naar de raadsrots!

Ken je 'm? Die scène uit het Jungleboek wanneer de wolven beslissen over het lot van Mowgli? De wolven verzamelen bovenop de raadsrots om samen een beslissing te maken. De raadsrots kan ook in jouw kabouters-en welpengroep de plek zijn om kabouters en welpen inspraak te geven. In je lokaal en werking kan die raadsrots fysiek zijn, maar het kan ook een inspraakmoment voor kabouters en welpen zijn.

Waarom? Vergaderen op de rots

De raadsrots is een moment met een duidelijke structuur en met duidelijke verwachtingen (als je deze ook stelt). Een raadsrotsmoment houden, is ideaal om iedereen de kans te geven om diens mening te delen. Vraag ideeën voor het kampthema, nestverdeling, evalueer een activiteit of breng moeilijke problemen zoals pesten ter sprake. Het raadsrotsmoment zet op deze manier in op de basispijler Medebeheer. Daarnaast zullen je leden zich ook meer betrokken voelen bij de tak, meer gehoord voelen, en het sterkt de band met de leden aan omdat ze weten dat je naar hen luistert.

Hoe? In samenspraak

Las bij het begin van het scoutsjaar een raadsrotsmoment in waarop je met de leden de afspraken maakt voor het jaar. Let op dat de afspraken haalbaar zijn voor zowel de leden als jezelf. Maak de lijst niet te lang. Zodra jullie het eens zijn over de afspraken, hang je ze op bij de raadsrots of in het lokaal zodat je ernaar kan verwijzen.

1. Een fysieke raadsrots

De raadsrots is een moment, maar kan ook op een concrete plek gebeuren. Bouw zelf een raadsrots op het terrein door iedereen een steen te laten zoeken en ze allemaal op elkaar te stapelen. Ook met kippengaas, krantenpapier en behangerslijm kan je een raadsrots maken in het lokaal. Ben je op verplaatsing, op kamp of weekend? Zoek dan een geschikte plekje in de omgeving zoals het hoogste punt van een speeltuin. Of laat je leden steentjes verzamelen en die in een kring leggen. Alternatief kan je een eerder mobiele raadsrots maken, bijvoorbeeld door deze op een stootkar (of in een trekkar) op te bouwen. Zo heb je jouw raadrots altijd snel bij de hand!

2. Tips voor een geslaagde raadsrots

  • Raadsrots niet tussen brullende apen. Zorg voor een gezellig en rustig plekje in, of in de buurt van, het lokaal (dat je leden mee voor de inrichting kunnen zorgen).
  • Een raadsrots is geen “jungle-koffieklets”. Bepaal als leiding vooraf wat je met het raadsrotsmoment wilt bereiken.
  • Beperk de wilde ideeën, ook al zit je in de welpenwildernis. Leg aan je leden uit wat de bedoeling is en waarmee ze rekening moeten houden. Zo vermijd je onrealistische voorstellen.
  • De jungle is geen plek om urenlang te vergaderen. Hou de raadsrots kort, langer dan een kwartier houden je leden het toch niet vol. Geef duidelijk aan wanneer het moment begint en eindigt.
  • Bedenk een junglespreekregel. Spreek bijvoorbeeld af dat wie de totem vast heeft, het woord heeft. Respecteer die regel ook als leiding.

In thema

Een voorbeeld van in thema werken op de raadsrots is het volgende:

Een lid geeft aan dat hij/zij gepest is geweest door een ander lid en je wil dit bespreekbaar maken tijdens het raadsrotsmoment. Door te kiezen voor een verhaal in het thema van Jungleboek, blijf je de leden betrekken in je takgebeuren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het verhaal van de oude Akela die zonder prooi naar de horde terugkeert. Vele lachen hem uit maar Mowgli komt tussen de beide partijen en spreekt over hoe de wolven samenhorig horen te zijn, en niet pesterig. Dit verhaal blijft bij je leden tot de verbeelding spreken en heeft een betere kans om door te dringen en te blijven hangen. Een groepsgesprek nadien is zeker mogelijk, zolang je maar niet te lang bezig blijft!

Meer over de junglewerking