tweelingenspel

Details

Duur: 60 minuten

Intensiteit: zwaar

Leeftijd: van 16 tot 99 jaar

Spelers: van 8 tot 99

Soort: groepsspel

Terrein: binnen en buiten

Thema's: zwangerschap

De evolutie tot tweeling

Elke groep heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een tweeling. Om dit te bereiken moeten ze zo snel mogelijk de 10 nodige fases van dit wonderbaarlijke proces doorlopen. Zo kunnen ze uiteindelijk van zaadcel tot unieke tweeling evolueren.

Wanneer de groep erin slaagt om een uitdaging succesvol te voltooien, dan mogen zij naar de volgende fase in het ontwikkelingsproces. Maar, hoe kan je een groep beter binden dan ze samen te laten spelen? … Door ze letterlijk te binden als tweelingen. De groep mag zichzelf in twee delen verdelen, vanuit ieder deel wordt er dan iemand vastgemaakt aan een persoon van het andere deel.

De uitleg van het leefgroepsspel wordt gegeven binnen de groep door de eigen begeleiders.

Speluitleg

Hoe weten de deelnemers welke opdracht ze moeten voltooien om naar de volgende fase over te gaan? In de IVF (In-vitrofertilisatie)-kliniek, lees de grote zaal, staat een groot rad. Hieraan moeten de deelnemers steeds draaien om naar de volgende fase te evolueren. Het rad heeft volgende onderdelen: “Helaas, de dokter heeft een foutief spuitje toegediend, de bevalling wordt 1 week uitgesteld, ga één fase terug” (2); “Jullie mogen aan volgende opdracht beginnen” (overige), maar ook “Hoera, sla 1 stap over”. (2)

Een stap teruggaan kan vermeden worden door een 5-tal minuutjes een zeer fysieke beproeving te ondergaan: prenatale oefeningen:

  • Trainen bekkenbodemspieren: Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. Houd je voetzolen op de grond en zorg dat je comfortabel ligt, zonder rugpijn. Neem een kussen en steek het tussen je knieën. Duw nu gedurende 10 seconden beide benen naar elkaar toe zodat je knieën tegen het kussen drukken. Ontspan en herhaal deze oefeningen een 6 à 8-tal keer.
  • Bloedsomloop verbeteren: Lig op je rug met je benen lang uitgestrekt. (Indien dit niet lukt en je bijvoorbeeld last hebt van rugpijn, kun je 1 been intrekken). Strek en flex nu beide voeten 10 keer. Doe daarna hetzelfde met alleen je tenen: krom ze helemaal om en ontspan. Nadien draai je nog met beide voeten 10 rondjes naar buiten en 10 rondjes naar binnen.
  • Beenspieren Verstevigen: Blijf op je rug liggen en plooi 1 been zodat je met 1 voet op de grond steunt. Vermijd een holle rug, dus kantel je bekken in de juiste positie. Strek je andere been uit, houd het zo’n 10 cm boven de grond, en trek het naar je toe. Strek en plooi je been 10 keer zonder de grond te raken. Doe nadien hetzelfde met je andere been.
  • Verstevigen Borstspieren: Ga zitten en plooi je armen naar elkaar toe op borsthoogte. Grijp met je rechterhand je linker onderarm vast en met je linkerhand je rechteronderarm. Duw nu je beide handen naar buiten toe (terwijl je je armen blijft vasthouden), in de richting van je ellebogen. Dat wil zeggen dat de bovenarmen naar elkaar toe duwen en je dus je borstspieren verstevigt.
  • Buikademhaling: Ga op je rug liggen en leg 1 hand op je buik en 1 op je borst. De bedoeling is dat je borstbeen tijdens de ademhaling nauwelijks beweegt en je je volledig op je buik concentreert. Adem diep in door de neus en voel hoe je buik zich opblaast als een ballon. Adem nadien langzaam uit door de mond en voel de lucht verdwijnen uit je buik. Deze buikademhaling zorgt voor een beetje ontspanning tussen 2 weeën.
  • Opwekken van de bevalling: Door squats te doen, verbreed je je bekken, wat op zich al een goede voorbereiding is op de bevalling. Door de hurkbeweging wordt je baby bovendien ook meer naar beneden geduwd. Sommige zwangere vrouwen kunnen hun bevalling opwekken door 5 minuten, meerdere keren per dag te squatten.

Daarnaast kan men niet zomaar een stap overslaan. Om een stap over te mogen slaan, moet de groep wel bewijzen dat ze tweeling-waardig zijn. Om dit te bewijzen, gaan we hen enkele tweeling-gerelateerde vragen stellen. Van de 3 vragen die ze voorgeschoteld krijgen (mag begeleiding zelf kiezen), moeten ze er 2 correct beantwoorden om een fase over te mogen slaan.

  • Hoeveel tweelingen zijn er wereldwijd. De groep mag er 2 miljoen naastzitten (50 miljoen)
  • Wat is de grootste X-ling ter wereld? (een 7-ling)
  • Wat is het gemiddelde geboortegewicht van een jongenstweeling? De groep mag er 200g naast zitten. (2684g per, of 5368 samen)
  • Wat is de gemiddelde geboortelengte van een meisjestweeling? De groep mag er 5 cm naast zitten. (45 cm)
  • Kunnen speurhonden tweelingen onderscheiden? Ja of nee? (Ja, speurhonden kunnen tweelingen onderscheiden)
  • Klopt het dat tweelingen vaker linkshandig zijn dan éénlingen? Ja of nee? (Ja, dat klopt)
  • Hoe noemt de bekende tweeling die volgens de mythe de stad Rome stichtte? (Romelus en Remus)
  • In welk werelddeel komen tweelingen het vaakst voor? (Afrika, 18 tweelingen per 1000 geboortes)
  • Aan welk lichaamsdeel is het het eenvoudigst om een tweeling te onderscheiden? (De navel. Dit komt door de navelstreng, deze is namelijk niet genetisch bepaald en is bij iedereen anders.)
  • Indien de ploeg ook volgend antwoord correct weet, mogen ze 2 fases overslaan: In welk land komen tweelingen het vaakst voor? (Benin, 28 tweelingen per 1000 geboortes)

De verschillende stappen

Fase 1: De zaadcel
Elk groepje krijgt een bakje met zaden en 50 gram muizenstrontjes. De deelnemers moeten deze volledig van elkaar scheiden. De jury in de refter zal er op toezien dat er minstens 40g muizenstrontjes terugkomen naar de kliniek.

Fase 2: De eicel
Een ei is volledig kaal, daarom moeten de deelnemers minstens 4 volle waxstrips verzamelen met haar.

Fase 3: Samensmelten van de eicel en de zaadcel
Door de samensmelting van ei- en zaadcel wordt het embryo 1 stijf geheel. Omdat eieren in eerste instantie vloeibaar zijn, wil dit ook zeggen dat ze eigenhandig stijf gemaakt moeten worden. Omdat dit proces normaal enkele dagen duurt, gaan we dit zelf versnellen door enkele eitjes op te kloppen. D.w.z. elke groep krijgt 3 eieren waarvan ze ei-wit en ei-geel moeten scheiden om dan het eiwit op te kloppen. Het foutief breken of scheiden van de eieren zorgt ervoor dat het embryo afsterft waardoor de groep 3 minuten moet wachten om opnieuwe te beginnen.

Fase 4: Afdaling in de eileider
Om te kunnen afdalen moet je natuurlijk al op een zekere hoogte zitten. De deelnemers moeten met de gehele groep over een touw geraken (op 1,80m hoogte). Iedereen moet over dit touw geraakt zijn en men mag zich in tussentijd niet loskoppelen van zijn partner.

Fase 5: Nestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand
Fase 5 beschouwen we als de éénwording van moeder en kind. Omdat het kind vanaf deze fase heel veel energie nodig heeft om verder te groeien, moet het ook voldoende voeding binnenkrijgen. Om alvast genoeg energie op te slaan voor de rest van het spel, moet de groep in totaal X beschuiten opeten. (Het aantal is afhankelijk van de groepsgrootte).

Fase 6: Uitsplitsen tot een tweeling
Over het hele gebouw hangen verschillende foto’s van Matthias en Jonathan (zowel kinder als ouder). Elk van deze foto’s heeft een verschillend nummer. De deelnemers moeten voor elk van deze foto’s aangeven waar Matthias te vinden is (langs links, of langs rechts) ten opzichten van Jonathan.

Fase 7: Verder groeien in de baarmoeder
Gedurende de zwangerschap zit het kind een kleine 9 maand in de baarmoeder van zijn/haar moeder. Omdat de band tussen moeder en kind hierdoor heel erg sterk is, wil dit ook zeggen dat ze heel erg close met elkaar zijn. Om te tonen dat we als leefgroep ook heel erg close met elkaar zijn, geven we elkaar 5 minuten lang een groepsknuffel.

Fase 8: Verdere ontwikkeling tot ‘volwaardig embryo’
En hoe kan men zich nu tot volwaardig embryo kronen? De deelnemers krijgen 7 bekende liedjes te horen uit het geboortejaar van enkele VKB’ers. De deelnemers moeten van deze liedjes van minstens 6 de auteur of titel geven.

  • 1990: London Beat – I’ve been thinking about you
  • 1991: R.E.M. – Losing my religion
  • 1993: 2Unlimited – No limit
  • 1994: Wet Wet Wet – Love is all around
  • 1995: Clouseau – Passie
  • 1996: Spice Girls – Wannabe
  • 1997: Acqua – Barbie Girl

Fase 9: Puffen in de kraamkliniek
De deelnemers moeten in groep het volgende liedje playbacken en filmen. Ze krijgen de keuze uit 1 van de volgende 10 liedjes uit de ‘bevallings-lijst’ van de Flair. Zelf een liedje voorstellen mag natuurlijk ook altijd, maar dan moet het worden goedgekeurd door de begeleiders.

  • Pearl Jam – Just Breathe
  • James Bay – Let It Go
  • Regina Spektor – Don’t Leave Me
  • Sigur Rós – Festival
  • Death Cab for Cutie – Transatlanticism
  • The Lumineers – Ho Hey
  • Norah Jones – Sunrise
  • Craft Spells – After the Moment
  • Xavier Rudd – Follow the Sun
  • Lucinda Williams – Fruits of My Lab

Fase 10: Vasthouden van het kindje
Tot slot is er de loodzware uitdaging voor nieuwe ouders dat ze hun flinke spruit, blijkt namelijk dat de kindjes gevormd in bovenstaande fases nogal heel flinke spruiten zijn, moeten vasthouden. Om de toekomstige ouders voor te bereiden dient de groep hierdoor 2 volle bakken drank/zaad/… 5 minuten lang met gestrekte armen vast te houden. De deelnemers mogen met elkaar afwisselen, maar dit moet steeds met gestrekte armen gebeuren. Wanneer er foutief gewisseld wordt, moet de volledige groep opnieuw beginnen.

Materiaal

Iets om deelnemers aan elkaar vast te hangen (colsonbandjes, sljaaltjes, touw, …) - 1 per 2 deelnemers, Verkleedkledij thema dokter voor de animatie ploeg, 50 g muizenstrontjes per groep, Weegschaal, Zak zaden, 4 waxstrips per groep, 3 eieren per leefgroep, grote kom en klopper, Stuk touw (2 à 3 meter) per leefgroep, 2 pakken beschuiten per leefgroep, Foto’s van een tweeling, USB stick met liedjes uit geboortejaar leiding, GSM van leiding+ iets om geluid af te spelen per groep, 2 bakken met voldoende gewicht per groep, Draaibord met vakken.