Hoewel koken op houtvuur voorwaar zijn charmes heeft, is het niet echt de meest ecologische manier om iets warm te maken. Het grootste deel van de warmte ontsnapt gewoon, zonder ook maar iets bij te dragen aan het kookproces. Neen, geef ons dan maar de oven.

Er zijn verschillende soorten ovens: van die simpele, die je met je jonggivers in elkaar kan knutselen, tot de complexe exemplaren, die enkel haalbaar zijn voor echte Handige Harry’s. We zetten ze voor jullie op een rijtje. Het efficiënte gebruik van warmte neemt toe naarmate de constructies complexer worden.

          De gameloven

          Dit oventje maak je van twee grote gamellen. Leg in één ervan een roostertje (bijvoorbeeld van strekstaal). Dek die gamel af met de tweede gamel en hopla, je hebt een oventje.

          oven gamel
          oven aarde

          Aarden oven 

          • Graaf een gat van een halve meter diep en breed en ongeveer één meter lang. Bedek de bodem met stenen en maak daarop een vuur.
          • Laat het vuur voldoende lang branden zodat de grond en de stenen heet zijn. Als alle hout opgebrand is, is de oven klaar voor gebruik.
          • Bedek nu de stenen met groene bladeren (ongeveer 10 cm), leg hierop het te bereiden eten en bedek dat terug met groene bladeren. Op de bladeren komen weer stenen en daarbovenop zand.
          • Zorg ervoor dat er geen stoom kan ontsnappen, zo wordt alle warmte gebruikt voor het bereiden van het eten.

          Metalen doos als oven

          • Ideaal voor deze oven zijn de munitiekoffertjes die je in elke legerstock vindt. Het zijn koffertjes die dikwijls door de materiaalmeesters als pikettenbakjes gebruikt worden.
          • Stapel een aantal stenen op elkaar zodat het koffertje erop past.
          • Voorzie wel een schoorsteen om de rook door te laten.
          • Bedek vervolgens de zij- en achterkant van het geheel met zand. De voorkant, waar zich de toegang tot de stookruimte en het deksel van het koffertje bevinden, blijft vrij.

          Let op!

          • Als de metalen koffertjes geverfd zijn, wat bijna altijd het geval is, moet je er rekening mee houden dat de verf ongezonde stoffen kan bevatten. Brand daarom de oven goed uit voor je er eten in bereidt. Als er enkel nog naakt metaal te zien is en er geen rook meer van het blik komt, is het voldoende.
          • De eerste keer dat je deze oven gebruikt, zal door vocht in de grond heel veel van de energie van je vuur verloren gaan. Zorg er dus voor dat je oven ‘ingebrand’ is, voor je met de tak begint te koken.
          oven metalen doos
          oven pizza

          Pizza-oven

          • Bouw van voldoende bakstenen en metalen platen een oven zoals op de tekening. Eventueel kan je één van de metalen platen vervangen door een rooster. Voorzie ook een bakplaat om de pizza’s op te bakken.
          • Het grote voordeel van deze oven is dat de pizza bakt langs beide kanten en dus zowel aan de onder- als aan de bovenkant tegelijkertijd gaar wordt.
          • Wie wil, kan boven het bovenste vuur ook nog een rooster op poten zetten zodat je daarop nog kan koken in potten. Je kan eventueel ook nog iets warm houden in de oven (met een klein vuurtje), terwijl je nog aan het koken bent.

          Conservenblik als oven

          • Zoek een leeg, ongebruikt vat of een vat dat voor voedingsmiddelen gebruikt is. Het spreekt voor zich dat vaten waarin chemicaliën gezeten hebben, uit den boze zijn.
          • Het ontwerp berust op dit idee: het kleine vat wordt opgehangen in het grotere vat. Het grote vat is onderaan open en heeft bovenaan, langs de voorkant, een schoorsteen. Op die manier kan de warmte rond het hele binnenvat trekken.
          • Onder de open voorkant van het grote vat wordt gestookt. Uiteraard hoort er een rooster in het kleine binnenvat.
          • De voorkant van het binnenste vat is, zoals een gewoon conservenblik, open gemaakt en vervolgens weer draaibaar bevestigd, zodat het als deur kan dienen. Dit kan bijvoorbeeld door er enkele gaatjes in te boren en die met ijzerdraad als scharnieren te bevestigen.
          • De voet van deze oven (op de foto) is een bewerkt rechthoekig blik. Je kan echter net zo goed een voet van steen maken of een greppel graven om het vat in te zetten.
          oven conserveblik

          Ben je geholpen met deze info?