Wandelschoenen onderhouden
Op dagtocht of trekkamp, bij regenweer of in de stralende zon zijn je wandelschoenen en meerbepaald het goede onderhoud ervan voorwaarden om volop te kunnen genieten
Waarom moeten we onze schoenen onderhouden?
- We kopen een goed paar wandelschoenen om onze voeten droog te houden op natte dagen. Als je de schoenen koopt, zijn ze meestal van waterdicht materiaal gemaakt. Deze eigenschap verdwijnt na een tijdje en moet hersteld worden.
- Bij moderne schoenen is een ademend membraan (zoals ‘event‘, ‘gore-tex’, ‘clima-tex’, ...) bijna altijd standaard aanwezig. Het ademend vermogen verdwijnt ook, met zweetvoeten tot gevolg. Het membraan heeft onderhoud nodig.
- Het grootste deel van de wandelschoen is nog steeds uit leder gemaakt. Dat leder moet gevoed worden, zodat het langer vorm houdt en minder snel scheurtjes vertoont.
Als je er een gewoonte van maakt om je schoenen regelmatig te onderhouden, zal je zien dat ze je op natte dagen minder in de steek zullen laten en dat ze veel langer mee zullen gaan. Het loont de moeite om wat geld uit te geven aan goede onderhoudsproducten, een nieuw paar stappers kost veel meer. Vraag aan de verkoper welke producten goed zijn voor jouw schoenen.
Hoe pakken we dat onderhoud aan?
- Haal eerst de binnenzolen eruit. Je kan ze eventueel eerst afspoelen met koud water en laten drogen. Als je het leder gaat waxen, trek je best je veters uit je schoen.
- Onder stromend water of in een emmer schrob je met een borstel al het vuil van je schoenen, ook van de zolen.
- Voor de hygiëne (lees: de geur) kan je eventueel de binnenkant van je schoenen ook lichtjes proper schrobben onder lauw stromend water. Als er geen ademend membraan in je schoenen zit, kan je eventueel ook wat zachte handzeep gebruiken.
- Dan laat je je schoenen drogen. Dit doe je niet door je schoenen bij het vuur of in de zon te laten staan. Hierdoor zal het leder, net als onze huid, verbranden waardoor het uitdroogt en scheurtjes zal vertonen. Je plaatst ze best ergens binnen of in de schaduw. Als de binnenzijde van je schoen ook nat is, kan je krantenpapier in je schoenen proppen. Haal het er wel terug uit als het te vochtig geworden is.
- Je kan je wandelschoenen inspuiten met een impregneerspray als ze nog wat vochtig zijn. Als je wandelschoenen een membraan hebben, kijk dan op de spuitbus of de spray mag gebruikt worden op schoenen met een membraan.
- Voor het leder van je schoenen is enkel inspuiten niet voldoende. Regelmatig invetten of waxen is de boodschap. Doe dit met een sponsje of een vod als je schoenen volledig proper en droog zijn en vergeet de tong niet. Warm je wandelschoenen niet op! Als je te veel vet gebruikt, zal dat te diep in het leder dringen en ervoor zorgen dat het niet meer ademt (= zweetvoeten = blaren). Beter regelmatig een dunne laag vet, dan af en toe een dikke. Door het invetten van nubuckleder, zal het donkerder en glad worden. Dat is niet erg, want het gebeurt na verloop van tijd toch.
- Ook de ringen en de haakjes kan je best invetten tegen het roesten.
Veel plezier met het onderhoud en het lange leven van je stappers!
Ben je geholpen met deze info?