Touwverkortingssteek
De touwverkortingssteek wordt zo gelegd dat het beschadigde deel het buitenste, niet kruisende part van de drie is. Voor het opvangen van het beschadigd deel moet het middelste part van de drie genomen worden. Hier komt namelijk geen kracht op te staan.
Hoe?
Je legt de touwverkortingssteek door eerst een s-vorm in het touw te leggen. Leg daarna in beide buitenste touwen een snijtorn (lus) en trek de bocht van de s-vorm door de snijtornen.
Borgen van een verkortingsknoop
De trompetsteek en de verkortingssteek komen gemakkelijk los als ze even niet opgespannen zijn. En dat kan behoorlijk lastig zijn als bv. de ingekorte spanlijnen van de tent ’s nachts na een storm lossen. Om dit te voorkomen kan je deze knopen borgen. Dat kan op drie manieren:
- door het werkend eind van het touw door de bocht te steken. Maar dit is enkel mogelijk als het touweinde vrij kan werken en dus niet vast zit aan een tent of shelter.
- met een stukje hout of een takje.
- door de naast elkaar liggende touwen aan elkaar te sjorren (borgen van touw op touw door een touwbezetting). Deze laatste manier is beter dan borgen met een stukje hout.
Ben je geholpen met deze info?