Benodigdheden

  • drie blikken van dezelfde grootte
  • één veel groter blik (vraag ernaar bij frituren, kebabzaken, e.d.)
  • hittebestendige isolatie (perliet, vermiculiet, houtas, brokjes Ytong, rotswol, glaswol, …)

    De tien principes

    1. Isoleer de verbrandingskamer en het verticale schouwgedeelte.
    2. De hoogte van het verticale deel moet twee à drie keer de diameter van de verbrandingskamer zijn.
    3. Verbrand enkel zoveel takken als nodig is.
    4. Zorg altijd voor voldoende verbrandingsluchtsnelheid. Dat doe je vooral door het verticale gedeelte zo goed mogelijk te isoleren én zo hoog mogelijk te maken (schouwprincipe).
    5. Laat niet te veel (afkoeling) of te weinig (onvolledige verbranding) verbrandingslucht toe. Oefening baart kunst.
    6. Zorg dat de grootte van de verbrandingskamer en de schouw rechtevenredig tot het vermogen van de stoof. staat. Bijvoorbeeld de diameter van een gewoon blik (7cm) voor gewone potten en pannen en een koffieblik (10cm) voor grotere ketels.
    7. Zorg dat er tussen de takjes een beetje ruimte zit om een goed verbranding te bevorderen.
    8. Zorg ervoor dat de verbrandingslucht langs het gevormde kolenbed loopt, enkel zo krijg je een goede verbranding.
    9. De afstand van de bodem van de pot/pan/ketel tot de bovenkant van de “schouw” moet zo gekozen worden dat de hete gassen niet vertraagd worden.
    10. Gebruik een windscherm rond je pot.

    Zo maak je de stoof

    1. Maak in het grote blik en in één klein blik aan de zijkant een gat met de diameter van het kleine blik. Zet vervolgens de blikken in elkaar.
    2. Vul het grote blik met de isolatie en leg er een roostertje op (bijv: twee stukjes betonijzer)

    Gebruik een windscherm om de warmte nog beter te benutten.
    Je vindt ook op youtube verschillende filmpjes over de "Rocket Stove"

    raketstoof

    Ben je geholpen met deze info?