Materiaalkot
Materiaal wordt gemiddeld 25 dagen per jaar gebruikt, dat wil dus zeggen 340 dagen niet. Goede opslag en onderhoud zijn dan ook echt de moeite waard! Bovendien is herstellen van kapot materiaal dikwijls veel goedkoper dan nieuw kopen. Je krijgt daardoor ook inzicht in mogelijk foutief gebruik.
Probeer onderhoud en reparatie niet altijd zelf te doen. In je omgeving is bijna altijd wel iemand te vinden die toevallig van zeilnaaien (tenten herstellen) of bijlslijpen veel verstand heeft en je er graag bij helpt. Vraag of je bij de herstelling mag toekijken, zo leer je zelf ook bij.
Stafkaarten
Als je een stafkaart niet verzorgt, is ze na één tochtje bij regenweer compleet naar de vaantjes.
De volledige stafkaart plastificeren met zelfklevende, doorschijnende plasticfolie is een goede oplossing. Het nadeel daarbij is wel dat de vouwen snel scheuren en het vocht langs daar binnen sijpelt. Daarom kan je een stafkaart beter in een kaartenbeschermer te steken. Dit is een praktische, goedkope en duurzame oplossing (te koop bij Hopper Winkel)
Gebruik je een stafkaart heel dikwijls, dan kan je ze op een multiplex kleven en plastificeren.
Touwen
Natuurvezeltouwen mag je nooit nat opbergen. Laat ze eerst geruime tijd drogen in losse achtbochten op de grond of op enkele paletten. Een touw mag je nooit hangend laten drogen omdat het vocht zich dan ophoopt in de onderste lussen.
Kunstvezeltouwen (zoals bv klim- en rappeltouwen) was je best regelmatig uit (in een oude wasmachine) zodat alle zand dat zich tussen de vezels nestelde, weggespoeld wordt. Musketons geef je tijdens het winterseizoen een beurt met olie.
Patrouillekoffers
Patrouillekoffers moet je kurkdroog opbergen en mag je nooit rechtstreeks op de grond zetten (condens gevolgd door roest). Leg er bv. enkele houten balkjes onder.
Jerrycan en bidon
Laat jerrycans en bidons na gebruik eerst goed uitlekken. Berg ze daarna op zonder de dop. Zo kan het laatste water verdampen en voorkom je schimmel.
Mes, bijl en zaag
De grootste vijand van messen, bijlen en zagen is vocht. Zorg er dus ook hier voor dat alles kurkdroog opgeborgen wordt. Verwijder voor je iets opbergt alle vuil, zand en houtschilfers en zet eventueel een dun laagje vet op het metaal zodat vocht en roest het hele jaar geen kans krijgen. Als je materiaal uitgerust is met een beschermkap of hoes, gebruik die dan.
Schop en grondboor
Neem bij schop en grondboor dezelfde voorzorgen als bij messen, bijlen en zagen maar besteed hier nog meer aandacht aan aangekoekt zand. In zand zit namelijk (bijna) altijd vocht en waar je het zand laat zitten krijg je dus roest. Let ook op voor omgebogen snijranden van schoppen of grondboren. Maak die onmiddellijk terug recht, breng eventueel wat roestwerende verf op de beschadigde plek aan en slijp de grondboor indien nodig wat bij aan de snijvinnen.
Gaslampen
Hoe dikwijls kopen jullie nieuwe glazen voor jullie lampen? Veel te regelmatig vrees ik. Als je een gaslamp na gebruik en bij ieder vervoer opnieuw in de originele kartonnen doosjes verpakt, is de kans op schade veel kleiner. Maak gaslampen ook pas volledig gebruiksklaar als je ze niet meer vervoert, dat bespaart heel wat frustraties.
Verwijder bij opslag van gebruikte gaslampen de oude blikjes gas of bewaar ze enkel in goed geventileerde ruimtes. Gas is namelijk brandbaar.
Als een lamp afgekoppeld is van de gasbus, maak hem dan eens voorzichtig schoon. Aangekoekt vuil en roet zorgen er al snel voor dat onderdelen doorbranden.
Gasbekkens
Als je een gasbekken niet onderhoudt, slippen de gaatjes dicht. Daardoor stroomt het gas onvoldoende door, kan het niet ontbranden, hoopt zich op en kan brand, ontploffing of verstikking veroorzaken.
Berg de gasbekkens dus, na hun verblijf in een vochtige, warme fouragetent, droog op en haal met behulp van een staalborstel of perslucht (spreek daarvoor eens een garagist aan) alle vuil en roest uit de gaatjes.
Tenten
Berg tenten altijd (waar hoorden we dat nog ?) kurkdroog op in luchtige rekken (nooit op steen of beton). Stop geen haringen in een opgevouwen tent, dat veroorzaakt (roest-)vlekken en maakt de tent vochtig. Kijk voor het einde van het kamp na of er beschadigingen zijn en noteer ze (desnoods met een schets). Dit zal het reparatiewerk vergemakkelijken.
Herstellen doe je met een stevige naaimachine. Heb je die niet, dan ben je op de technieken van het zeilnaaien aangewezen. Lijm bij dun geworden zeildoek best vanaf de binnenzijde opzetstukken met afgeronde hoeken vast. Genaaide naden maak je waterdicht door er kaarsvet in te slaan.
Ben je geholpen met deze info?