Dutch Oven - Eerste gebruik (seasoning)

Eerste gebruik van een Dutch Oven (DO)

  1. Vaak brengen de fabrikanten een kleine waslaag aan om de DO te beschermen. Door het op een zacht vuurtje op te warmen, kan je deze met een niet-pluizende doek opnemen.

  2. Vervolgens kan de pot worden ingebrand. Dit kan je bv. in een gewone keukenoven op een temperatuur van 175°C tot 200°C doen, maar je kunt ook een kookplaat, fornuis of barbecue gebruiken. Gebruik je een oven, plaats de pot dan ongeveer een halfuur in de oven. Door de hitte openen de poriën van het gietijzer zich. 

  3. Wrijf de Dutch Oven in met een speciaal onderhoudsproduct voor gietijzer (bv. Petromax onderhoudswax of Crisco conditioner). Heb je deze niet in huis, dan kan je ook een beetje plantaardige olie (bv. zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie) gebruiken. Het hoeft slechts een heel dun laagje te zijn, er mogen geen druppels zichtbaar zijn. Neem het overtollige er weer af. Door de olie zullen de poriën worden afgesloten. 

  4. Plaats de gietijzeren pot vervolgens ondersteboven voor minimaal een halfuur of langer terug in de oven totdat deze begint te walmen/roken (dit zou moeten gebeuren bij een temperatuur van > 175ºC). 

  5. Laat de skillet/Dutch Oven daarna rustig afkoelen. 

Let op: hou de pot niet onder de kraan met koud stromend water! Gietijzer is heel gevoelig aan plotse temperatuursverandering. Wanneer je dit proces driemaal herhaalt, dan zal de gietijzeren pot een glanzende, diepe zwarte beschermlaag vormen (de zogenaamde patinalaag). Deze laag vormt een natuurlijke anti-aanbaklaag en biedt tevens bescherming tegen roestvorming van het gietijzer. 

Doe al de bovenstaande stappen ook met het deksel.

Ben je geholpen met deze info?