Bijl en zaag: onderhoud
Bijlen
Een bijl slijpen, doe je best met een vijl. Zet je bijl stevig vast, bijvoorbeeld in een bankschroef.
Maak de bijlsnede niet te fijn. Hoe fijner (en dus hoe scherper), hoe minder sterk. En aangezien er met een bijl vaak stevig gehakt wordt, krijg je in een te fijne bijlsnede sneller kappen.
Om een nieuwe steel in een bijlkop te steken, heb je een steel nodig die er precies in past. Zet de bijlkop vast met een grote houten spie in de lengterichting en zet die op zijn beurt schuin vast met kleine metalen spieën. Enkel vastzetten met de kleine metalen spieën is onvoldoende.
Om schade aan de bijlsteel te voorkomen kan je een takeling leggen rond het begin van de steel. Op de foto is de takeling gemaakt met een sjortouw van 4 mm.
Om de snede en jezelf te beschermen als je de bijl niet gebruikt, maak je best een bescherming rond de snede. Op de foto is die gemaakt met een stuk tuinslang en een grote elastiek.
Zagen
De meest voorkomende zaag bij ons is de boogzaag. Wie pijnlijke vingers wil voorkomen, kan een beugel op het handvat bevestigen.
Een versleten zaagblad kan je best vervangen. Er bestaan verschillende soorten zaagbladen. Maar er zijn twee soorten interessant voor ons:
- Het zaagblad voor nat hout, met tussenin grotere tanden.
- En het zaagblad voor droog hout, met fijnere tanden.
Een boogzaag die je lange tijd niet gebruikt, kan je best opbergen met ontspannen beugel. Anders riskeer je dat je de zaagbladen na verloop van tijd niet meer kan aanspannen en dan zaag je scheef.
Ben je geholpen met deze info?