Achtknoop
Achtknoop
Een achtknoop is in de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om touw niet volledig door een katrol of oog te laten schieten, zodat je het niet elke keer opnieuw moet inrijgen. Deze knoop is veel beter geschikt als stoppersknoop dan een halve knoop. De achtknoop geeft namelijk meer verdikking en is gemakkelijker los te maken.
Dubbele achtknoop
De dubbele achtknoop is een heel sterke knoop met een laag breeksterkteverlies , namelijk twintig procent. Het is een veelzijdig alternatief voor de paalsteek en de dubbele paalsteek, al is ze na zware belasting moeilijker los te krijgen. De knoop wordt veel gebruikt door bergbeklimmers, onder andere omdat je gemakkelijk kan zien of hij correct gelegd is (visuele controle).
Leg een gewone achtknoop in het touw en volg deze knoop met het touweinde.
- Je kan deze knoop gebruiken om twee touwen aan elkaar te zetten, als verbindingsknoop dus. Een dubbele achtknoop die zo wordt gelegd, wordt ook wel watersteek of Vlaamse verbindingssteek genoemd.
- Je kan deze knoop ook gebruiken als je een vaste lus over een paal wil leggen of als je een spantouw aan een oog van een shelter wil bevestigen. In het laatste geval wordt hij ook geregen achtlus genoemd
Neem het stuk touw dubbel en leg daarmee de gewone achtknoop. Je kan deze dubbele achtknoop eveneens gebruiken als je een vaste lus over een paal wil leggen.
Ben je geholpen met deze info?