Overgang
Organiseert jouw leidingsploeg bij elk nieuw scoutsjaar een overgang? Leuk, ontdek hier meer over deze traditie.
Wat is een overgang?
De overgang is een scoutsritueel waarbij jullie vieren dat jullie overgaan van de ene tak naar de andere. Tweedejaars kapoenen worden eerstejaars welpen en kabouters, derdejaars welpen en kabouters worden eerstejaars jonggidsen en -verkenners…
Samen vieren jullie dat jullie naar een andere tak mogen. Wie overgaat, mag trots zijn dat je klaar bent voor iets nieuws. En enthousiast dat je met je medeleden een nieuwe tak zal vormen.
Je scoutsgroep kiest hoe de overgang verloopt. Organiseert je groep een overgangsfeest, een -spel of hoogteparcours op verschillende hoogte per tak, dat kan allemaal. De groep mag creatief aan de slag met dit moment. Zolang het maar leuk is, voor iedereen!
Welles, nietes!
Dit hoort bij een overgang:
- Een overgang moet leuk zijn: een afscheidsfeest van de oude tak en/of een welkomsmoment bij de nieuwe tak.
- Samen verleggen jullie je grenzen.
- Het is spannend voor iedereen, maar niemand moet te ver gaan.
Dit hoort niet bij een overgang:
- Iemand onder druk zetten om iets te doen wat hij of zij niet wil of durft.
- Fysiek uitputtende proeven.
- Uitlachen en belachelijk gemaakt worden.
‘Wij openen het scoutsjaar met een weekend in onze eigen lokalen. Op zaterdagochtend bouwen de leden zelf de obstakels, in de namiddag is het dan letterlijk de overgang over al die obstakels: onder andere een sprong in de modder, een touwenparcours en zwemmen in het beekje.’
‘Onze groep doet verschillende activiteiten. Een overgang met viezigheid vindt niet iedereen leuk. De opdrachten met technieken zijn bij ons daarom even belangrijk als het moddergevecht met een parcours en een tribune die supportert.’
Ben je geholpen met deze info?