Voorbereiding van je buitenlands kamp
Geen buitenlands kamp zonder voorbereiding. Werk stap voor stap, maand na maand aan je buitenlandse kamp en maak de voorbereiding zo minder zwaar. Stel samen met de leden een planning op om het kamp samen te organiseren. Ter inspiratie kan je deze tijdslijn gebruiken.
September – Wilde ideeën en ruwe planning
Bij de start van het scoutsjaar stel je een ruwe jaarplanning op die je bespreekt met je leden. Wilde ideeën rem je (voorlopig) niet af, inspiratie komt van overal.
Tip: hou ouders vanaf het begin op de hoogte. Zo kunnen alle leden zeker mee op kamp.
Oktober – Welk type kamp?
Het type kamp is belangrijker dan de bestemming, en er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Als je kiest voor een uitwisseling of een project, begin dan tijdig de zoektocht naar een partner, aangezien dit wel wat tijd in beslag kan nemen. Ook voor eventuele subsidies moet je er op tijd bij zijn.
November – Bestemming en vervoer
Wanneer het type kamp vastligt, kan je op zoek naar een passende bestemming en vervoersmiddel(en). Denk niet alleen na over hoe je op de bestemming geraakt, maar ook over hoe je je tijdens het kamp zal verplaatsen. Blijf regelmatig aftoetsen of de ouders akkoord gaan met de plannen om conflicten later te vermijden.
December – Kampregistratie en budget
In december is het tijd om een realistisch begroting op te stellen en je kamp te registreren via Camp Central, waar je hier meer over leest. Eventuele financiële drempels pak je hier al aan.
Januari – Inhoud en verzekeringen
Je kamp krijgt stilaan vorm. Tijd om je leden te betrekken bij de planning. Wat willen zij graag doen? Informeer je als leiding goed over welke activiteiten wel en niet verzekerd zijn in het buitenland en sluit eventuele bijkomende verzekeringen af.
Februari en maart – Inhoud en internationale extra’s
Ook een buitenlands kamp heeft een concreet programma nodig. Voeg al je ideeën en opzoekwerk samen en maak hiervan een concrete planning. Leg je slaaplocatie(s) vast en denk na over mogelijke internationale extra’s. Misschien levert het contact met een lokale scoutsgroep je wel een leuke kampplaats of activiteit op?
April – Formaliteiten, administratie en EHBO
Update de kampkaft en verzamel de individuele steekkaarten en ouderlijke toestemmingen. Steek de documenten die mee op kamp moeten alvast in een map. Breng de EHBO en eventuele vaccinaties in orde en kijk de verzekeringen na.
Mei – Materiaal
Verzamel het materiaal en controleer de regelgeving van je bestemming, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Juni – Puntjes op de i
Controleer alles voor de laatste keer zodat je klaar bent om op kamp te vertrekken. Tickets, reservaties, contactgegevens …
Juli en augustus – Maak dat je weg bent!
Inpakken en wegwezen! Maak van het buitenlands kamp een onvergetelijke ervaring. Veel plezier!
Ook juli en augustus – Nagenieten en evalueren
Na een geslaagd kamp evalueer je het kamp met je leden en vertel je de kampverhalen aan de ouders (en aan elkaar) tijdens een terugkommoment. Deel ook je kampplaatsen met andere groepen op Buitenlandskamp.be.
Veelgestelde vragen
Ouderlijke toestemming om met minderjarige leden te reizen is niet verplicht. Scouts en Gidsen Vlaanderen raadt wel sterk aan om een Reistoelating voor minderjarigen mee te nemen wanneer je op buitenlands kamp vertrekt. Zeker wanneer er iets misloopt, kan zo'n document handig zijn. Een reistoelating voor minderjarigen vraag je aan bij de gemeente of stad.
Ben je geholpen met deze info?
De reisbijstand voor personen geldt in de hele wereld, behalve in oorlogsgebied.
De reisbijstand voor auto's telt enkel voor landen in het geografische Europa: Albanië, Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (met uitsluiting van Siberië), San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (met uitzondering van de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla) , Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland, alsook de Europese grondgebieden van Azerbeidzjan (met de Kaukasus als grens), Georgië (met de Kaukasus als grens), Kazachstan (met de Oeralrivier als grens) en Turkije (met de Dardanellen als grens).
Ben je geholpen met deze info?
Nee, de autoverzekering die je kan afsluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen is enkel geldig voor auto's ingeschreven in België. Een busje gehuurd in België waarmee je naar het buitenland rijdt, kan je wel verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen.
Ben je geholpen met deze info?
Zwem altijd in erkende zwemwateren. Wees extra voorzichtig (let op voor stroming, ijskoud bergwater en rotsen). Doe niets dat je in België ook niet zou doen. En ga nooit zomaar in water waar niemand aan het zwemmen is. Neem eens een kijkje in de Speel op Veilig bij het stuk over water.
Ben je geholpen met deze info?
Leden die ingeschreven zijn en hun lidgeld betaald hebben, zijn bij scoutsactiviteiten verzekerd voor lichamelijke schade, ook buiten de landsgrenzen. Het is wel een goed idee om een extra reisbijstandsverzekering af te sluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen.
Ben je geholpen met deze info?
Ben je geholpen met deze info?