tito's holleywood christmas dinner
Details
Bijlages
Duur: 120 minuten
Groepen: 4
Intensiteit: matig
Leeftijd: van 12 tot 18 jaar
Spelers: van 8 tot 20
Soort: themaspelen
Terrein: grote ruimte , binnen
Thema's: voedselveiligheid
De kerstperiode staat weer voor de duur en dan wordt het tijd om samen met je tito’s een geweldig kerstfeest in elkaar te steken. Naast een leuk versierd lokaal, een mega grote versierde kerstboom en gekleurde pakjes onder de boom is het altijd fijn om een feestmaaltijd te bereiden samen met je tito’s om samen gezellig op te eten. Gebruik je fantasie om je kerst diner zo gek en speciaal mogelijk te maken zodat iedereen deze avond zal blijven herinneren. Wij geven jullie alvast enkele ideeën om je kerstfeestje wat gastromische sterren mee te geven.
Fruitige cocktail
Benodigdheden: fruitsap – cassissiroop – ijsblokjes – fruitblokjes – fijne suiker tandenstokers – glas – shaker
- Snij enkele fruitsoorten in blokjes en prik een aantal blokjes aan een tandenstoker
- Neem de beker of het cocktailglas en bevochtig de rand met water. Dip achteraf de rand van het glas in de fijne suiker.( Dit geeft een glamoureuse stijl aan je cocktail.)
- Doe de ijsblokjes in de shaker, samen met het fruitsap en een scheut cassissiroop.
- Shake stevig met de shaker.
- Verdeel de inhoud van de shaker over de glazen of bekers.
- Als versiering leg je de fruitsate in het glas.
Aperitiefhapjes
Kaasmuizen Benodigdheden : hardgekookte eieren – radijzen – geraspte kaas – rozijnen – roomkaas – kaasblokjes – peterselie
- Halveer de eieren en verwijder het eigeel.
- Plet het eigeel samen met de geraspte kaas en de roomkaas tot een gladde massa.
- Vul de eieren met het mengsel en leg ze met de platte kant op een bord.
- Gebruik de wortel van de radijzen als staart. Van de radijzen maak je oortjes.
- Voor de ogen gebruik je rozijnen.
- Serveer ze op een schotel versiert met peterselie en extra kaasblokjes.
Tomatenrupsen
Benodigdheden: kerstomaten – komkommer – sla tandestokers
- Prik telkens 2 kerstomaten met een tandenstoker aan elkaar.
- Leg alle kerstomaten in een slinger aan elkaar zoals een rups.
- Maak van de komkommer pootjes.
- Draai rond 2 tandestokers ook een slinger komkommer en prik deze in de eerste tomaat als voelsprieten.
- Leg alles in zijn geheel op een schotel met sla.
Flam en Spetter voorgerecht
Benodigdheden: sla – grote tomaten – garnalen – cocktailsaus – eieren – rozijnen – staafjes komkommer – stukjes ananas - radijzen – mayonaise tandenstokers
- Neem de eieren en kook ze hard. Laat de eieren afkoelen en pel de eieren.
- Neem de grote tomaten en snij de hoed van de tomaten. Hol de tomaten uit met een lepel.
- Doe de garnalen in een kom en meng deze met de cocktailsaus en de ananas.
- Vul de tomaat met dit garnalen mengsel en leg de hoed van de tomaat er terug op.
- Neem het ei en gebruik de rozijnen als de ogen, de komkommerstaafjes als de mond (plak vast met wat mayonaise), gebruik eventueel de wortel van de radijzen als staart.
- Steek enkele tandenstokers (+- 3) in de onderkant van het ei en steek de uiteinden door de hoed van de tomaat.
- Zet het geheel op een bordje bedekt met verse sla en radijzen.
een vogelnestje met puree
Benodigdheden: gehakt – hardgekookte eieren – paneermeel – eiwit – tomatensaus – aardappelen – melk – boter - muskaatnoot – peper – zout – bieslook -
- Zet de aardappelen op het vuur.
- Neem ondertussen de hardgekookte eieren en het gehakt. Bedek het ganse ei met een jasje van gehakt.
- Smeer de gehakt bol in met eiwit, en paneer de bal met paneermeel. Dit zorgt voor een krokant korstje.
- Maak ondertussen de tomatensaus.
- Bak de gehakte bollen in een frituurpan op 170°.
- Plet de aardappelen als ze gaar zijn samen met de melk en boter en kruid af met zout, peper, muskaatnoot en bieslook.
- Haal de gehakt bollen uit de frituurpan.
- Snij ze doormidden en overgiet het vogelnestje met tomatensaus en serveer samen met de puree op een bord.
appel met kaneel in de oven
Benodigdheden: appelen – zachte boter – bruine suiker – kaneel poeder – vanille ijs mesje – klokken verwijderraar
- Verwarm de oven voor op 220°.
- Schil de appelen hellemaal.
- Verwijder het klokkenhuis uit de appel. Laat de appel wel in zijn geheel.
- Breng eerst een beetje boter in het gat van het klokkenhuis gevolgd door wat bruine suiker en kaneelpoeder. Herhaal dit tot het gat van het klokkenhuis helemaal vol zit.
- Zet de appel op een ovenplaat in de oven voor 35 minuten op 220°.
- Haal de appels uit de oven en serveer ze op een bord met een schepje vanille ijs.
Desserten milkshake
Benodigdheden: 1dl melk – 4 repen pure chocolade – 1dl room – 4 bollen chocolade ijs – Slagroom – chocolade schilfers rietjes - glazen
- Smelt de chocoladerepen samen met de room in een pot.
- Giet de melk samen met het chocolade ijs in een kom en giet de gesmolten chocolade bij de melk.
- Zet kort de mixer in het mengels.
- Giet de milkshake in een glas. Spuit er een toefje slagroom op en besprenkel het geheel met chocolade schilfers.
- Steek er een rietje in.
Extra
Je kan er eventueel een wedstrijd ‘komen eten’ van maken. Verdeel je titogroep in groepjes en geef hen elk de opdracht om hun gerecht tot een goed einde te brengen. Laat de andere groepen de gepresteerde groep punten geven op het gerecht en reik aan het einde van dit diner een ‘komen eten’ trofee uit. Pret verzekerd!