Het overtuigingsspel

Details

Duur: 90 minuten

Intensiteit: zwaar

Leeftijd: van 12 tot jaar

Spelers: van 6 tot 24

Tijdens het overtuigingsspel ga je op pad om het hele dorp te mobiliseren om te kiezen voor jouw brievenbus! Hoe je dat het best kan doen? Dat ontdekken de leden zelf, al doende, en door gewoon te gaan! Het doel is samenwerken (welke tactiek gebruiken we om zoveel mogelijk mensen te overtuigen? en amusement (inzicht geven in hoe belangrijk het is om beleefdheid te tonen en vriendelijk te zijn).

Spelvoorbereiding

  • Locatie van het spel bepalen, afbakening van de ruimte.

  • Locatie van de brievenbussen bepalen.

  • Uren bepalen tussen wanneer mensen het briefje kunnen deponeren (20 à 30 minuten).

  • Strooibriefjes laten printen in verschillende kleuren (zoveel als er groepen zijn):

“Hallo, zojuist ben je aangeklampt door een rasechte KLJ’er van de KLJ-groep uit …. Zij doen momenteel een overtuigingsspel. Je hebt dit briefje gekregen van het (kleur) groepje. Hopelijk hebben ze jou kunnen overtuigen om dit briefje in hun brievenbus te deponeren. Misschien wordt je nog aangesproken door andere groepjes. Zij proberen jou te overhalen om hetzelfde briefje, maar dan in hun kleur, in hun brievenbus te posten. Aan jou om uit te maken op welke vraag je ingaat. De bedoeling van dit spel is dat onze leden, door een combinatie van lef en beleefdheid, zoveel mogelijk mensen kunnen aanzetten om deel te nemen aan het spel. Hebben ze jou op een degelijke en beleefde manier overtuigd? Deponeer dan dit kaartje in de juiste brievenbus op (locatie), en dit uitsluitend tussen (uur) en (uur). De leden en leiding willen je hartelijk bedanken om hieraan mee te werken. De deelnemende ploegen zijn: (opsomming kleuren)”

Spelverloop

Verdeel de leden in ploegjes van 3 tot 6 personen. Elk ploegje zoekt een naam en knutselt een brievenbus (met de naam erop). Om deze brievenbus te maken moeten ze zelf op zoek gaan naar een goede doos, emmer,… De leiding zorgt voor stiften, gekleurd papier, …

Bezorg elk groepje een gelijk aantal strooibriefjes met hun naam op. Van zodra ze klaar zijn met het knutselen van hun doos, kunnen ze van start gaan.

Elk ploegje krijgt 75 minuten tijd om voorbijgangers of bewoners te overtuigen om later, tijdens de afgesproken "postperiode", een strooibriefje in hun brievenbus te posten. Men mag eveneens mensen, die door een ander ploegje aangesproken werden, op andere gedachten brengen. Men kan ze aansporen om niet te gaan posten of ze overhalen om het briefje van het andere groepje in een andere, liefst de eigen, brievenbus te deponeren.

Speleinde

Na de afgesproken "postperiode" worden de brievenbussen gelicht en de postbriefjes geteld. De eigen briefjes tellen enkel, de briefjes van andere groepen dubbel. We evalueren de activiteit door middel van een groepsgesprek: hoe hebben jullie dit aangepakt? Hoe reageerden de mensen? Welke overtuigingstechniek had het meeste effect?

Spel van KLJ Putte

 

Materiaal

Stiften, scharen, karton (kan je de leden best zelf laten verzamelen door een handelaar aan te spreken), breekmes, strooibriefjes in verschillende kleuren (zoveel als er groepen zijn)