Verover de wereld met recycling
Details
Duur: 180 minuten
Groepen: 4
Intensiteit: matig
Leeftijd: van 6 tot 35 jaar
Spelers: van 1 tot 100
Soort: Namiddagactiviteit
Terrein: buiten
Thema's: Recycling
Cycle up your life! Verzamel zoveel mogelijk materiaal en geef het een tweede leven. Wie kan er de leukste dingen mee knutselen? Of je nu aan de slag gaat met conservenblikken of een houten plank, wat je er van maakt is wat telt. Een tof spel voor alle leeftijden, en dus voor je hele afdeling.
Spelvoorbereiding
Maak per leeftijdsgroep een speelvlak van 4 rijen en 5 kolommen zodat je uiteindelijk 20 vakjes hebt. Dit heeft de spelleider ook op papier staan. Bij elk vakje staat welk materiaal te winnen valt. Zet al het materiaal voor de opdrachten en het upcycling-project klaar.
Spelverloop
Onthaal en speluitleg
De leden komen toe aan het lokaal. De leiding wil, burgemeestergewijs, aan de speech/speluitleg beginnen, maar heeft niets ter beschikking (micro, spreektafel...). Daarom vraagt de leiding aan de leden om rondslingerend materiaal te verzamelen (bol touw, plakband, wc-rolletje, stoelen, borstels…). De leiding maakt hier ter plekke een micro, spreektafel, podium… van. Eenmaal het podium ingericht is, begint de leiding aan de speluitleg. Ze dagen de verschillende leeftijdsgroepen uit om materiaal te verzamelen waarmee ze zelf een upcycling-project kunnen maken. Voor elke leeftijdsgroep is een zeeslagveld gemaakt. Onder sommige vakjes ligt materiaal, onder andere ligt niets. Per geslaagde opdracht krijgen ze twee ‘bommen’ en kunnen ze twee vakjes aanduiden die dan opgeblazen worden. Wanneer er iets onder ligt (de leider ziet dit op zijn blad), mogen ze dit hebben om later mee te knutselen. Op het einde brengen we alle geknutselde dingen van elke groep bij elkaar en maken we iets groot. Om aan te duiden welk vakje reeds gebombardeerd is, wordt in dat vierkantje een bierviltje met een nagel geslagen.
Opdrachten en spelletjes
- Hoelahoepspel (-9)
De groep plaatst zich in een cirkel en geeft elkaar de hand. Er wordt een hoepel geplaatst tussen twee personen in (hangend op de armen). De bedoeling is dat de hoepel de hele cirkel rond gaat zonder de handen te lossen. - Zeil opplooien (-12)
De kinderen plaatsen zich in een kleine kring. Iedereen wordt geblinddoekt. Het zeil (laken) wordt slordig opgerold op een hoopje. Iedereen houdt het zeil vast. Bedoeling is het zeil op te plooien tot een vierkant of rechthoek. Iedereen blijft op zijn plaats staan. - Klimmen in de lucht (+12)
Alle spelers staan bij elkaar. Eén speler (al dan niet geblinddoekt) zet een stap in de lucht. Een andere lid speelt hierop in en gaat op handen en knieën met zijn rug onder de voet van die ene speler staan. Zo kan die speler van hieruit weer een andere stap in de ruimte zetten, in een willekeurige richting. De anderen moet ervoor zorgen dat de speler stappen kan blijven zetten. - Ping-pong-blaas (+14)
De spelers gaan op hun buik liggen in een kring met de gezichten naar binnen. In het midden ligt een pingpongballetje. De spelers moeten blazen om te verhinderen dat het balletje iemand raakt. Ook kan langzamerhand het aantal balletjes vergroot worden waardoor het spel nog moeilijker wordt. Opgelet, dit spel moet wel op een hard, vlak terrein gespeeld worden. - Vliegende pvc-buis (+16)
Met heel de groep moet je proberen om een pvc-buis te laten zakken tot op de grond. Iedereen moet de buis ondersteunen met slechts één vinger.
Het upcycling-project
Hieronder staan enkele ideetjes waar de leeftijdsgroepen aan kunnen werken. Je kan deze zelf nog aanpassen. Op het internet zijn nog veel andere leuke voorbeelden te vinden.
- Palet met bloempotjes (-9)
De leden planten plantjes of zaaien zaadjes in bloempotjes. Ze kunnen de potjes ook beschilderen en naambordjes maken om bij de plantjes te zetten, zodat je kan zien wat waar groeit. Dit is een leuke activiteit voor groene en creatieve vingertjes. - Gepimpte voorwerpen (–12)
Je kan kussenslopen beschilderen door er knopen in te leggen en onder te dompelen in water met textielverf. Of borden of tassen beschilderen met porseleinverf. Je kan ook oude stoelen beschilderen. Op die manier krijgt het lokaal een eigen identiteit. - Cratief met blik en glas (+14)
Maak lampionnen van conservenblikken. Je kan ook bokalen of glazen potjes versieren. - Houten bankstel (+16)
Maak een houten bankstel met paletten en geef het daarna een leuk kleurtje. Je kan ook houten blokjes maken om je voeten op te leggen of drank op te zetten. Zo maak je van je lokaal een echte thuis.
Speleinde
De leeftijdsgroepen werken hun upcycling-project uit en de creaties worden bij elkaar geplaatst. Op het einde van de activiteit knipt de leiding, weer burgemeestergewijs, officieel het lintje door.