De groene aarde
Details
Bijlages
Duur: 120 minuten
Groepen: 1
Intensiteit: zwaar
Leeftijd: van 6 tot 10 jaar
Spelers: van 5 tot 20
Soort: Pleinspel
Terrein: buiten
Thema's: duurzaamheid
Hey, ik ben Marie van ecologie! Kennen jullie mij al? Ik zorg ervoor dat de aarde groen en gezond blijft. Op de aarde wonen alle mensen. De aarde zorgt goed voor de mensen: ze geeft hen eten en kleding… Maar de mensen zorgen niet altijd goed voor de aarde. Daarom is de aarde ziek aan het worden. Ik ben heel boos op de mensen die de aarde ziek maken, want een zieke aarde is echt niet fijn. Zouden jullie mij willen helpen om de aarde terug beter en groener te maken?
Gelukkig! Om te beginnen moeten jullie eerst goed luisteren naar het liedje dat de leiding nu afspeelt.
DOEL:
De stukjes van de zieke wereldbol vinden om de opdracht te vervullen, zodat de aarde terug groen en gezond wordt.
Speluitleg
Om te beginnen vind je achteraan in bijlage de drie wereldbollen waarmee je aan de slag gaat. Een groene wereldbol voor de start van het spel. Een zieke wereldbol om op het terrein te hangen. Een tweede zieke wereldbol om te verdelen in 8 stukken met elk een spelomschrijving en te verdelen op het terrein. Als derde een blije, groene wereldbol om te verdelen in 16 puzzelstukken.
Nu start de uitleg van het spel.
Als eerste laat je het verhaal horen via het ingesproken filmpje. Hiermee krijgen de leden de boodschap om te luisteren naar het liedje “de wereld is groen” van de Ketnet Musical. Bij het horen van het liedje moeten ze afleiden dat ze moeten zoeken naar een groene wereldbol waar de opdracht begint. Dit kan een echte of eentje uit papier zijn (zie bijlage). Op die wereldbol staat waarnaar de leden verder moeten gaan zoeken.
Als tweede gaan ze dan opzoek naar de stukjes van de zieke wereldbol, waar achter elke stukje een opdracht hangt die ze moeten uitvoeren. Bij elk goed uitgevoerde opdracht, krijgen ze 2 puzzelstukken, die ze mogen plakken op de zieke wereldbol. Die zorgen voor een groene wereldbol. Elke keer maken ze zo de aarde terug gezonder en groener. Als laatste laat je het eindfilmpje van Marie horen aan je leden, om te vertellen hoe goed ze het hebben gedaan. Je kan ook nog een nabespreking doen, wat hebben de kinderen bijgeleerd of wat kunnen ze zelf beter doen om te streven naar een groene aarde.
De verschillende fases van het spel, lees je in de bijlage.