spelen met kartonnen vriendjes

Details

Duur: 60 minuten

Intensiteit: zwaar

Leeftijd: van 12 tot jaar

Spelers: van 10 tot 20

Soort: methodiek

Thema's: continuïteit , bivak , moeilijke situaties

Samenvatting: 
Kartonnen vrienden knutselen Spelletjes spelen met de nieuwe vrienden Naar aanleiding van de spelen een gesprek starten.
Doelstelling: 
spelidee voor spelen in kleine groep. Op je gewestavond kun je aan de hand van dit spel onderwerpen als vriendschap, kliekjes en werving aan bod laten komen.
Verloop: 

Kartonnen vriendjes

Een kleine Chirogroep en een aspiploeg waar je zelfs niet mee kunt kaarten?  Of zijn op een paar enkelingen na al je rakwi's hun communie aan het doen deze zondag en ben je maar met vier leden in plaats van de normale veertig?  Dan kun je met dit spel voor even je ledenaantal verdubbelen en met weinig leden toch leuke spelletjes spelen. 

Op je gewestavond kun je aan de hand van dit spel onderwerpen als vriendschap, kliekjes en werving aan bod laten komen.   

Iedereen begint natuurlijk met uit hun stuk karton een vriendje te knippen.  Maak het model door zelf op je karton te gaan liggen en iemand je contour te laten overtekenen op het karton.  Kleed het aan en kleur het in.  Sommigen zullen hun vriendje op henzelf laten lijken, anderen laten hun verbeelding de vrije loop.Als je er een activiteit-met-inhoud van wilt maken, kun je de vraag stellen of we vrienden kiezen die op ons lijken of net niet. 

De nieuwe vriendjes krijgen natuurlijk een naam.  Om die te leren kennen en om de ploeg met de vriendjes te laten kennismaken, spelen we een spelletje zoals citroen-citroen. 

Citroen -Citroen

De groep zit in een kring, één iemand staat recht in het midden en noemt twee namen.  Die twee personen moeten van plaats wisselen, degene in het midden moet de vrije plaats proberen in te nemen.  Wanneer de naam van een kartonnen vriendje genoemd wordt, moet het echte vriendje hem opheffen en naar zijn nieuwe stoel brengen. 

Gesprek: hoe maak je vriendjes bij hun intrede in de ploeg los van het vriendje met wie ze meegekomen zijn, natuurlijk zonder hen verloren te laten lopen tussen onbekenden? 

Om onze kartonnen vriendjes een beetje minder eendimensionaal te maken, geven we ze een ademhalingsstelsel: maak een gaatje waar de mond van je vriendje is.  Steek daar een ballon door en blaas die op.  Blaas zo je vriendje nieuw leven in!  Zodra je vriendje voorzien is van adem kun je kaartje-blaas spelen. 

Kaartjeblaas

Leg een boek kaarten op een fles.  Blaas om beurten enkele kaarten van de stapel.  Wie geen enkele kaart van de stapel kan blazen of het hele stapeltje van de fles blaast, valt af. De vriendjes mikken met de ballon van hun kartonnen vriendje om hen ook een paar kaarten te laten wegblazen. Bij een oudere afdeling kun je, nu de vriendjes van een echte mond voorzien zijn , ook een paar kusspelletjes spelen: Zwoele Lisa of Kussendief, bijvoorbeeld.

Zwoele Lisa

Zoals Dikke Bertha, maar met een kus op de wang geven in plaats van op te heffen

Kussendief

Degene in het midden noemt twee namen.  De eerste is iemand van hetzelfde geslacht: die moet hem of haar beschermen.  De tweede is van het andere geslacht.  Die moet degene in het midden kussen, de beschermer kan dat verhinderen door de aanvaller eerst te kussen.

Nu we elkaar wat beter kennen en wat op adem gekomen zijn, is het tijd om een paar heviger spelletjes te doen: zakdoekleggen, flesjesvoetbal, tikkertje en varianten, ... Bij alle spelletjes is het de bedoeling dat de vriendjes elkaar helpen.  In de praktijk moeten de echte vriendjes dus twee plaatsen in het oog houden bij zakdoekleggen, twee groepen flesjes beschermen en altijd het kartonnen vriendje meenemen om te lopen, te scoren of te gaan tikken.

Gesprek: verpesten kliekjes het spel soms?  Dat kan gaan over twee vriendjes die samenspannen of iemand die overloopt naar de ploeg van zijn of haar vriend(innet)je.

Ten slotte kun je, bij een kleine ploeg, de vriendjes bijhouden voor de komende weken.  Zo kun je af en toe nog eens een massaspel of een spel in twee ploegen spelen zonder met een andere Chirogroep of afdeling gemengd te moeten doen.  De vriendjes krijgen hun plaatsje in het lokaal en kunnen week na week meer aankleed en zelfs 'gepimpt' worden.  Een namiddagje macramé om de vriendjes van dreads te voorzien?  Of bij een dagje batikken een extra paar afgedankte kleren in de verf stoppen voor de vriendjes?  Als kort tussendoortje kun je snel elkaars vriendjes tatoeëren met een alcoholstift.

Gesprek: hoe zorg je ervoor dat vriendjes de volgende zondag terugkomen?  Hoe zorg je dat ze in de ploeg opgenomen worden?  Of: hoe kun je ervoor zorgen dat je afdeling ook tijdens de week als een (h)echte (vrienden)ploeg herkenbaar is?  Maak je een aspitrui?  Geef je je rakwi's allemaal een pennenzak van de Chiro cadeau voor hun communie?  Maak van je leden echte Chiroambassadeurs!

 

Materiaal

Karton, stiften, ballonnen, kaarten