inSOMnia
Details
Duur: 60 minuten
Intensiteit: matig
Leeftijd: van 18 tot jaar
Spelers: van 2 tot 20
Soort: methodiek
Thema's: Steun op maat , moeilijke situaties
Samenvatting:
Deze methodiek helpt je om op een gestructureerde manier de problemen en uitdagingen van een groep op te volgen en aan te pakken.
Doelstelling:
De deelnemers een methodiek aanbieden om problemen van een groep op te volgen en tot oplossingen te komen op een gestructureerde manier
Verloop:
Als nieuwe of doorwinterde, maar vooral tot over je oren geëngageerde en betrokken gewester, laten de problemen van jouw groepen je niet koud. Je bent er constant mee bezig, dramt er op elke vergadering een uur over door, stuurt er honderden mails over naar de rest van het gewest, je krijgt het maar niet uit je hoofd en ligt er nachtenlang van wakker… goed zo! Maar omdat nachtrust belangrijk is, en omdat we houden van structuur: ziehier een methodiek!
Uitleg
We doen dit met een spel. Aan de muur hangt een groot blad met daarop de verschillende stappen om een probleem op te volgen en aan te pakken. De stappen zijn echter nog niet zichtbaar, enkel de structuur. Het is de bedoeling dat de deelnemers gaan samenwerken om deze één na één zichtbaar te maken.
Ze krijgen een aantal enveloppen met daarop een vage omschrijving van een opdracht(en) die erin zit. Ze kiezen met heel de groep een envelop die ze willen openen. Wanneer ze deze envelop openen start het liedje ‘Insomnia’ van Faithless. Wanneer de opdracht uitgevoerd is voor het liedje eindigt (4min13s) is de opdracht geslaagd en krijgen ze de inhoud van een bepaald vakje te horen van de alwetende Willy SOMmers. Ze weten echter niet van welk vakje dit de inhoud is. Wanneer ze er niet in slagen om de opdracht binnen de tijd uit te voeren valt onze Willy (SOMmers) in slaap en blijft het vakje leeg.
Ze kunnen ook 1 keer hun joker inzetten voor een opdracht waarvan ze denken dat die moeilijker is. Dan wordt niet de gewone versie maar de remix ‘Funky insomnia shit’ van Faithless vs Prodigy opgezet en die duurt langer (5min55s).
Achteraf overlopen we het schema en proberen de deelnemers de eventuele lege vakken zelf in te vullen en alles in de juiste volgorde te zetten. Het hele schema wordt dan geëvalueerd aan de hand van enkele vragen.
- Zou dit een nuttige hulp kunnen zijn?
- In hoeverre passen jullie op dit moment zoiets toe? Hoe gebeurt de opvolging van problemen binnen de verschillende gewesten?
- Zijn er belangrijke dingen die je mist in het schema, of die je overbodig vindt? Welke?
- Zijn er dingen die je over het hoofd had gezien?
Envelop 1: “In de media”
Oeps, een Chirogroep uit jouw gewest maakt het iets te bont op leidingsweekend en komt in de krant wegens vandalisme. Heb je dit opgemerkt? Aandachtig de gazet lezen is niet gemakkelijk. Zoek in de volgende kranten alle woorden die met potlood onderlijnd zijn, en maak er de juiste SOM-zin mee.
Envelop 2: “Ken je pappenheimers”
Er is een kort quizje, in de stijl van de laatste ronde bij de pappenheimers. Elke deelnemer moet drie vragen juist beantwoorden. Bij een fout antwoord gaat er terug een punt af. Één deelnemer beslist telkens wie er moet antwoorden. De vragen gaan over SOM en over de Chirowerking in het algemeen.
Envelop 3: “Een goed draaiende Chiro”
We doen een kleine estafette om erachter te komen welke de eigenschappen van een gezonde, goed draaiende Chiro zijn.
- Een volledige leidingsploeg, liefst met zowel ervaren als nieuwe leiding, liefst met groepsleiding en VB.
- Een leidingsploeg met Chirokennis, mensen die weten wat Chiro is.
- Minimum een paar trekkers van de ploeg.
- Voldoende leden in de jongste, maar zeker in de oudste afdelingen.
- Goede activiteiten.
- Een netwerk waarop de groep kan terugvallen, en dat de goede naam van de groep mee uitdraagt.
- Speelbare lokalen, die niet te veel zorgen vragen van de leidingsploeg.
- Financiële middelen.
- Speelruimte in de omgeving.
- Goede communicatie, zowel intern als met externe partners.
- Veel energie en belangeloze inzet.
Envelop 4: “SOMs is het gewoon fingerspitzengefühl”
Los op, of open minstens 5 van de volgende breinbrekers.
Envelop 5: “Visualiseren is altijd handig”
Speel pictionary.