DAS Goesting! Waar gaat het nieuwe jaarthema over?

Jaarkenteken DAS goesting op scoutshemd

Scouting? DAS Goesting! Maar iedereen vult die ‘goesting in scouting’ anders in. Van kapoen tot groepsleiding, wat prikkelt hen om er elk weekend weer te staan? Ontdek het hier!

TEKST: Geertrui en Soetkin Meeus

Een jaarthema wordt niet zomaar bepaald. Elk jaar steekt een werkgroep de koppen bij elkaar om te kijken waar scouts en gidsen écht nood aan hebben, op zoek naar een leuk en relevant thema.

Dat team schrijft ook aan een 'visietekst' die het thema scherp stelt. Die tekst lees je hier.

Nieuwsgierig waarom we een jaarthema hebben, of zin om mee te werken aan het jaarthema van volgend jaar? Hier moet je zijn!

Kapoenen en zeehondjes

Kapoenen en zeehondjes zitten vol enthousiasme. Bij hen zie je meteen of ze er zin in hebben. 6-jarigen kiezen meestal niet zelf voor scouting als hobby. De motivatie om voor de scouts te kiezen, ligt vooral bij de ouders. Zij hebben bijvoorbeeld zelf in de scouts gezeten of horen van ouders van vriendjes om eens te komen proberen. Toch kan je kapoenen en zeehondjes op alle mogelijke manieren prikkelen, zodat ze iedere week met een voldaan gevoel naar huis gaan. Zo zal hun persoonlijke motivatie om naar de scouts te komen groeien. Kapoenen zijn de wereld nog volop aan het ontdekken. Succeservaringen zijn bij jonge kinderen de reden waarom ze iets leuk of niet leuk vinden. Is je activiteit een schot in de roos? Wees maar zeker dat je kapoenen heel de week zullen uitkijken naar de volgende! 

Kabouters en (zee)welpen

Kabouters en (zee)welpen zijn echte groepsdieren. Ze hechten heel veel waarde aan vriendschappen. Die vriendschappen zijn een belangrijke reden waarom kabouters en (zee)welpen naar de scouts komen. Op deze leeftijd kunnen ze zelf goed aangeven waarom ze iets niet leuk vinden of waarom ze minder enthousiast zijn voor een spel. Kabouters en (zee)welpen maken hun engagement bekend wanneer ze hun belofte doen en ze die doorheen het jaar ook uitvoeren. Ze zijn nog steeds echte speelvogels en spelen graag uitdagende spelletjes. Uitdaging en variatie in spel zijn numero uno om hen gemotiveerd te houden. Eerstejaars kabouters en (zee)welpen zijn vaak nog voorzichtig en soms zelfs wat beducht voor de overstap naar een nieuwe tak. Een nestwerking kan de kloof tussen de jaren verkleinen, waarin de derdejaars (of nestleiders) een verantwoordelijkheid krijgen over de jongere leden.

Jonggivers en scheepsmakkers

De jonggivers en scheepsmakkers is een tak vol uitdaging. Ze maken heel wat interessante, onzekere maar ook geweldige veranderingen door. De motivatie en het engagement van het kind dat nog kabouter of (zee)welp was, verandert helemaal nu het bij de jonggivers of scheepsmakkers zit. Ze zijn op zoek naar wie ze zijn. Interesses kunnen in deze periode veranderen, maar ook schoolwerk neemt meer tijd in beslag. Dit leidt bij jonggivers en scheepsmakkers soms tot uitval. Niets zo belangrijk als een gevarieerde activiteitenkalender waarin zowel de speelvogels als de stoere tieners geprikkeld worden. Deze leeftijd is voornamelijk op zoek naar persoonlijke bevestiging. Luister naar hen en laat zien dat je klaarstaat voor hen zonder je op te dringen. Op de scouts mogen ze gewoon hun zinnen verzetten en eindeloos spelen.

Gidsen en (zee)verkenners

Wanneer je de leeftijd van een gids of (zee)verkenner hebt, wil je je eigen weg uitstippelen. Daarom is het belangrijk om je leden inspraak te geven in de planning doorheen het jaar. Zo schrijven ze hun eigen verhaal. Geef ze een veilige plek om grenzen op te zoeken en laat ze ontdekken wie ze willen worden, zowel binnen als buiten scouting. De ene zal al beginnen nadenken over het leiding zijn, terwijl de andere nog volop zonder zorgen lid wil zijn. Blijf hun enthousiasme prikkelen door hen elke keer opnieuw uit te dagen in wat ze willen doen. Een mooie balans tussen spel en de diepere betekenis van scouts, geeft gidsen en (zee)verkenners inzicht in hun engagement.

Jins en loodsen

Bijna leiding, maar toch nog een laatste jaar om je te amuseren als lid. Zorg voor een combinatie van actie en spel met daarnaast de voorbereiding op het leiding worden. Jins en loodsen kunnen even hard genieten van een pleinspel als een kapoen of zeehondje dat doet, maar zien ook graag strategie en diepgang in een spel zoals bij gidsen en (zee)verkenners. Laat hen mee bepalen wat het jaar inhoudt, en laat ze er zelf over waken dat deze ideeën realiteit worden. Ze worden klaargestoomd om volgend jaar verantwoordelijkheden op te nemen door deze al eens te ervaren en hierbij stil te staan. Een goed voorbeeld kan hier dan alleen maar bij helpen. Houd er rekening mee dat er ook leden zijn die de keuze al gemaakt hebben om geen leiding te worden. Laat hen ook ten volle genieten van hun laatste jaar bij de scouts.

Akabe

Scouting is er voor iedereen, en iedereen hoort ervan te kunnen genieten. Akabe-leden laten vooral non-verbaal merken hoe graag ze erbij zijn. Hierop kan je perfect inspelen. Laat die knuffels dus maar komen! Ze voelen ook als geen ander aan of jij er zin hebt, enthousiasme werkt aanstekelijk. Individuele aandacht voor elk lid zorgt ervoor dat ze zich thuisvoelen op de scouts. Ook voor akabe-leden zijn er veel kansen, zowel grote als kleine. Sommige leden zijn supertrots dat ze de bekers water hebben mogen uitdelen, voor anderen is het misschien zelfs het doel om leiding te worden. Die kansen werken motiverend, laat zien dat je die in iedereen ziet.

Leiding

Daar sta je dan als 17- of 18-jarige. Na zelf lid te zijn geweest, is het nu aan jou om leiding te worden. Wat heeft er net voor gezorgd dat je ‘ja’ hebt gezegd om leiding te worden? Het kan zijn dat je graag actief bezig wil zijn samen met leden, met hen plannen wil maken en zaken wil uitbouwen. Of misschien ben je dankzij de scouts in een mooie vriendengroep beland waar je nog niet los van wil komen. Iedereen heeft een persoonlijke motivatie om aan scouting te blijven doen tijdens zijn of haar leidingsjaren. Sta hier samen af en toe eens bij stil. Twijfel je aan het eind van het jaar om er nog een jaartje bij te doen als leiding? Stel voor jezelf kleine doelen waar je op wil inzetten of wat je nog wil realiseren. Die zorgen ervoor dat je weet waarom je het doet en het blijft doen.

Groepsleiding

Als groepsleiding ga je op zoek naar wat je leidingsploeg nog sterker kan maken. Wat motiveert mensen en wat zorgt ervoor dat hun motivatie soms wat lager ligt? Probeer steeds samen met je ploeg keuzes te maken en deze te onderbouwen. Het is belangrijk om als groepsleiding te weten wat er leeft in je leidingsploeg. Luister dan ook naar wat ze willen zeggen, meng je mee in de groep en bekijk welke mogelijkheden er zijn om er samen iets van te maken. Jij zal steeds de eindverantwoordelijke zijn en blijven, maar draag vooral uit wat je als groep samen beslist hebt en waar jullie samen voor staan.

Meer over het jaarthema