Alcohol op je fuif
Niets is leuker dan een feestje. En je wil er uiteraard een leuke avond van maken. Zonder boetes. Tips voor fuiven zonder alcoholproblemen.
Alcohol en drugs
Wie alcohol schenkt op een evenement, draagt een grote verantwoordelijkheid.
Zo is het strafbaar om:
- alcohol te schenken aan -16-jarigen,
- sterke drank te schenken aan -18-jarigen,
- alcohol te schenken aan zichtbaar dronken personen,
- te roken in openbare ruimtes.
De federale overheid controleert die regels actief. Wil je de opbrengst van je fuif liever niet spenderen aan een boete? Bekijk dan zeker deze checklist!
Liever geen boetes?
Je kan nooit 100 procent zeker zijn alcohol wordt doorgegeven aan -16-jarigen. Probeer als groep vooruit te denken en vooraf in te spelen op mogelijke problemen.
- Gebruik een bandjessysteem (-16-jaar, + 16-jaar, +18-jaar).
- Vraag een leeftijdsbewijs. Dat mag! Ook via andere manieren dan de identiteitskaart (bijvoorbeeld een rijbewijs, lidkaart, treinkaart) als daar een foto op staat.
- Bezoekers die hun leeftijd niet willen bewijzen, geef je geen alcohol.
- Hang affiches op waarop staat dat jullie geen alcohol serveren aan -16-jarigen en hou een oogje in het zeil in de zaal. Maak bezoekers erop attent dat ook alcohol doorgeven aan iemand jonger dan 16 jaar een strafbaar feit is.
- Breng je medewerkers op de hoogte van de alcoholwetgeving met een barbriefing en beperk ook hun alcoholconsumptie.
- Aanvaard enkel fysieke leeftijdsbewijzen. Jonge feestvierders durven hun identiteitsbewijs te vervalsen door een foto van hun ID-kaart mee te brengen waarvan de leeftijd bewerkt is. Hiervoor kan je als organisator beboet worden.
- Komt iemand dronken aan op je fuif? Dan weiger je het best de toegang.
Liever geen alcoholoverlast?
Laat alcohol je fuif niet verpesten. Drankverkoop zorgt misschien voor inkomsten. Maar de overlast die het veroorzaakt is het vaak niet waard. Ook het aanzetten tot consumeren van alcohol vergroot je aansprakelijkheid.
- Voorzie gratis kraantjeswater.
- Maak alcoholische dranken duurder dan niet-alcoholische.
- Voorzie een originele niet-alcoholische cocktail.
- Voor je imago gebruik je beter geen naam voor je evenement waar je alcoholconsumptie mee aanmoedigt. Een happy hour kan beschouwd worden als aanzetten tot alcoholconsumptie waardoor je aansprakelijkheid groter wordt.
De sfeer op je evenement is belangrijk voor de bezoekers. De Feest Wijzer van het VAD zet je op weg om met tips voor een prettig feestklimaat.
Ben je geholpen met deze info?