Foto's veilig publiceren
Heb je leuke foto’s van het kamp of van je activiteit? Leuk om ze te delen zodat iedereen kan meegenieten. Zorg ervoor dat je de wetgeving respecteert als je foto’s publiceert. Makkelijk, dankzij deze tips.
Tips
- Zorg dat je toestemming hebt van de ouders van elk van je leden waarvan je foto’s publiceert. Ouders duiden dit aan op de individuele steekkaart. Geen toestemming? Dan zet je die foto niet online.
- Maak geen stiekeme foto’s of foto’s van gênante of kwetsbare momenten. Let op met foto’s van kinderen en jongeren in zwemkledij. Maar ook met foto’s van huilende of ruziemakende leden. Vraag je altijd af of iedereen zich oké voelt met de foto.
- Deel je foto’s enkel op de websites en sociale media van je scoutsgroep. Denk na over wat je op een algemene pagina of Facebookpagina zet. Deel op deze openbare pagina’s een selectie van enkele foto’s. Gebruik gesloten Facebookgroepen of gesloten online albums om alle foto’s te delen.
- Vraagt iemand om een foto te verwijderen? Doe het dan meteen.
- Volg de reacties en opmerkingen op de foto’s. Wordt er ongepast gereageerd? Grijp dan in. Reageer, spreek mensen aan of verwijder de foto.
Let op met auteursrecht!
Sommige online foto’s zijn beschermd door het auteursrecht. Post je deze toch op je website kan je fikse boetes krijgen.
Hoe voorkom je dit?
- Gebruik het liefst een eigen foto.
- Gebruik foto's zonder copyright (bv. Beeldenbank, Unsplash, Pexel).
- Koop een licentie bij een beeldenbank (duurdere optie).
- Verwijder oude maandbladen, artikels of andere posts van je website. Die hebben geen nut meer en er staan vaak afbeeldingen in die beschermd zijn.
Ontvang je toch een twijfelachtige boete of schadeclaim? Contacteer Scouts en Gidsen Vlaanderen.
Hoe mediawijs is jouw scoutsgroep?
Scouts en Gidsen Vlaanderen ontwikkelde samen met Mediaraven mediawijsheidtools. En een leuke zelftest.
Ben je geholpen met deze info?