Takkas of groepskas
De meeste groepen werken met groeps- en takkassen. Wanneer gebruik je de groepskas en wanneer de takkas? Waar moet je op letten?
Wie betaalt wat?
Je kan het best goede afspraken maken over de groeps- en takkas. Bedenk samen wat jullie uit de groepskas betalen en wat uit de takkas: centjes voor activiteiten zoals schaatsen of kerstfeestjes komen uit de takkas, de groepskas koopt gemeenschappelijk materiaal aan, zoals knutselgerief.
Baseer je hierbij op wat het voordeligste is. Wat iedereen kan gebruiken, kan je maar beter voor iedereen tegelijk aanschaffen. Dat drukt de prijs.
Startkapitaal of niet?
Hoe spijs je de takkas? Hiervoor zijn er verschillende opties: een jaarlijks startkapitaal vanuit de groepskas, een maandelijkse bijdrage of starten met een lege kas. In het ideale geval start elke tak met hetzelfde startkapitaal. Dat is gemakkelijk en duidelijk.
Takken kunnen op eigen houtje een geldactie organiseren om de takkas te spijzen. Let wel op dat ze niet in het vaarwater komen van, bijvoorbeeld, de jaarlijkse taartenverkoop van de groep. Maak ook een lijstje van activiteiten waarvoor extra geld gevraagd wordt (zoals zwemmen, uitstap en dagtocht) en informeer de ouders op tijd.
Hou je geldacties scoutesk. Jullie willen uiteraard zoveel mogelijk geld in het laatje krijgen, maar zorg dat je activiteiten leuk blijven!
Tekorten en overschotten?
Maak ook goede afspraken over de afrekening van de tak- en groepskas. Voorzie op de groepsraad even tijd om de afrekening van de kassa’s te overlopen. Het is een goed idee om overschotten weer naar de groepskas over te hevelen en elke tak elk jaar met hetzelfde startkapitaal te laten beginnen.
Ben je geholpen met deze info?