Het voorstel om vanaf nu alle leden tussen 8 en 11 jaar welpen te noemen, is ook een kans om in je groep na te denken over wat het voor jullie betekent. Hier zijn enkele begeleidende vragen om jullie op weg te helpen en te kijken welk jungledier jullie willen volgen. 

  • Heeft onze tak nood aan een rode draad door het jaar? 

  • Willen we werken met de jungleverhalen? 

  • Willen we onze groep een andere naam geven dan nu het geval is? 

Hathi (wij blijven kabouters) 

Hathi is een olifant, een dier dat een heel sterke vrouwelijke structuur hanteert en symbool staat voor vrouwelijk leiderschap en kracht. 

Als je Hathi volgt, gaan we ervan uit dat je tijdens de jaren dat er geen verhaal was voor kabouters zelf aan de slag bent gegaan.  

Jullie hebben eigen manieren gevonden om je leden structuur te bieden en wegwijs te maken in de wereld van scouts en gidsen. 

Dit is een evenwaardige keuze, de beslissing om je leden nu welpen te noemen is geen verplichting.  

Alleen is er het gevolg dat er, net als de voorbije jaren, weinig ondersteuning is voor jullie verhaal. 

Het enige wat we vragen is om niet op zoek te gaan naar kabouterverhalen uit het verleden van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Alles wat daar bestaat, zijn verhalen die vrouwen op de tweede plaats zetten. Die horen niet thuis in onze beweging en zeker niet op het pad van de olifant. 

Als je toch nood hebt aan meer ondersteuning, kan je het pad van Akela een kans geven. Maar ook daarnaast kan je inhoudelijk bij ploeg Welpen terecht, het enige wat je nog rest is zelf de vertaling te maken naar een kabouterwereld. 

Akela (wij veranderen naar welpen) 

Akela geeft leiding aan de wolvenhorde, deze wolf wordt eigenlijk niet als mannelijk of vrouwelijk benoemt, alleen als leiding. Akela ziet geen verschil tussen jongens en meisjes in zijn horde, maar wil vooral dat ze opgroeien en al spelend hun wereld leren kennen.  

Als je Akela volgt, ga je volop voor de nieuwe richting, iedereen kan een welp zijn en zal de jungle en zijn verhalen ontdekken.  

Dat kan op veel verschillende manieren, enkel de taknaam veranderen is al een grote stap. Als je toch nog extra voor de jungleverhalen wil gaan, kan je rondkijken op www.welkomindejungle.be. Daar krijg je handvaten om rustig te beginnen of om je werking verder uit te bouwen.  

Je voorbeelden zijn Shanti en Mowgli. En zeker als je van een kabouterwereld komt kan Shanti een handige gids zijn. Ze is een van de hoofdrolspelers die de de dieren van de jungle helpt en zelf ontdekt wat ze waardevol vindt. 

Baloe (paralleltakken) 

Baloe is een beer en een leermeester voor alle welpen. Hij leert hen om te gaan met elkaar en als groep te leven. Als hij de mensenkinderen Shanti en Mowgli ontmoet ziet hij geen verschil en nodigt hen mee uit in de wolvenhorde. 

Als je Baloe volgt kan het zijn dat je meerdere groepen welpen in je groep hebt. Bij parallelltakken waren namen als welpen en kabouters vanzelfsprekend. En nu sta je voor de keuze om voor kabouters te blijven kiezen met Hathi of om te veranderen met Baloe. In dat laatste geval zijn hier enkele opties om je welpengroepen uiteen te houden:  

  • Vernoem je groepen naar de kleuren van je das: de groene welpen en de bruine welpen.  

  • Kies voor dierengroepen of locaties uit het verhaal: de Rakshas, de Bagheeras, … of de Emaraate-horde, de Talaab-horde, … 

  • Deel ze op onder welpen van Shanti en welpen van Mowgli 

  • Of wees zelf creatief met jullie groepsnaam, een inside joke van je groep of eender wat jullie zelf willen. De opties zijn eindeloos. 

Eens de knoop is doorgehakt, zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om met één verhaal in beide paralleltakken te werken. Op deze manier zal je ook van elkaar kunnen leren en samen nieuwe tradities vinden. 

Ben je geholpen met deze info?