Jinjaar of jincredible jaar?
Het ideale jinjaar, hoe zorg je daarvoor?
Voor je verder leest, omschrijf het ideale jinjaar eens in vijf woorden. Welke elementen zijn essentieel om er een onvergetelijk jaar van te maken? En wat zijn de extra’s?
Ja, er zit veel in een jinjaar. Hopelijk veel van wat echt belangrijk is. Soms doen de extra’s je kalender vollopen: geldactiviteiten voor het kamp, of feestjes waar weinig scouts-DNA in zit. Moet dat er dan allemaal uit? Nee, zeker niet! De truc is om bewust je jaar op te bouwen met wat er toe doet. Maak van de extra’s een steunmuur in plaats van ballast. Om te bouwen heb je materiaal en een plan nodig. We helpen je graag op weg!
5 bouwstenen voor een jincredible jaar
- Engagement: Jin zijn is bewust meer engagement opnemen. Het is vol goesting naar activiteiten komen en je steentje bijdragen in voorbereidingen, maar ook aangeven wanneer het niet lukt. Als jin ontdek je hoeveel engagement je wil en kan geven aan de scouts. Je leert hier open over communiceren naar de rest van de groep. Jin zijn is ook vooruitblikken. Word ik volgend jaar leiding? Hoe zie ik mij in mijn engagement ontplooien?
- Groepsdynamica: Duur woord om te zeggen: hoe zit een groep in elkaar? Al is elke jintak anders, de groep speelt een belangrijke rol. Misschien zaten je jins al jaren in dezelfde tak, of kenden ze elkaar nog niet echt. Hoe dan ook gaan ze een jaar lang samen spelen, werken en leven. Dat is best intens, en tegelijk heel krachtig! Een hechte jingroep vormen vraagt inspanning: succesvolle groepsopdrachten, een wij-gevoel, elkaar echt leren kennen, sfeer ... Ook de leidingsploeg vormt een groep, waar de jins geleidelijk in worden opgenomen. Je gaat hier dus best bewust mee om: af en toe een ontspannende activiteit meedoen (en niet alleen de feestjes) of werken met peters en meters.
- Talenten: doorheen je scoutscarrière ontdek je waar je goed in bent en wat je graag doet. Jins verkennen nog bewuster wat hun talenten zijn. Ze durven dromen. Waar ze nog onzeker over zijn, moedigt de groep hen aan. Want jins gaan niet alleen op zoek, het is samen elkaars talenten (v)erkennen. Sfeerbeest, crea-koning, steunpilaar, doorzetter ... Ze vormen aanvullende teams, waar iedereen in hun kracht staat.
- Inspraak: De vraag waarmee deze pagina startte, vraag ze gewoon aan je jins! Hoe willen zij er een straf scoutsjaar van maken? Stel een droomlijstje op en maak samen je bouwplan waar. Maar ga ook verder: welke afspraken zijn nodig? Durf je bouwplan ook bij te sturen als het scheef loopt. Keuzes groot of klein, je jins hebben vast een mening. Ga dus op zoek naar gedragen beslissingen, waar iedereen zich echt in kan vinden.
- Scoutsverhaal: een jinjaar is meer dan een jaar chillen met vrienden en een buitenlands kamp niet zomaar een feesttrip. Het is en blijft scouting ten top: al doende leren, ongedwongen spelen, je samen inzetten voor iets meer. Jins gaan back to basics en ontdekken tegelijk de wijde (scouts)wereld.
Basisklimaat, de cement die alles samen doet plakken
Een veilige sfeer in de groep, het is o zo belangrijk om een stevig bouwsel te maken. Je ziet het als iedereen op hun gemak is en echt zichzelf kan zijn. Als leiding heb je hier een enorm grote invloed op. Door de activiteiten die je organiseert, maar ook door hoe je zelf in de groep staat. Laat zien dat jins bij jou terecht kunnen, benoem wanneer mopjes te ver gaan en laat een nee een nee zijn.
Lees hier meer over basisklimaat in je groep.
Lintje knippen
Zo’n fantastisch jinjaar, dat mag je vieren! Knip doorheen het hele jaar lintjes door om jullie uitmuntende bouwwerk te vieren. Applaus!
Ben je geholpen met deze info?