Wat als iemand ziek is op kamp?
Het overkomt iedere leiding wel eens. Je bent op kamp en iemand (of misschien wel een heel kamp) wordt plots ziek. Wat doe je dan?
Ziekte op kamp kan verschillende oorzaken hebben. Verminderde weerstand door te weinig slaap, eten dat niet goed werd bewaard of bacteriën uit een laag beekje of riviertje ...
Beter voorkomen...
- Ga naar de dokter als je vóór je vertrek op kamp al klachten hebt.
- Lijst nuttige contacten op vòór je vertrek, zoals de lokale huisdokter, Departement Zorg,...
- Let op de bewaring van voedingsmiddelen. Op de website van Koken op kamp vind je alle info rond voedselveiligheid.
- Belang van goede hygiëne:
- Was je handen met drinkbaar stromend water en zeep, voor en na het bereiden van voedsel, voor elke maaltijd, na een toiletbezoek en bij zichtbaar vuile handen.
- Hou de plaats waar voedsel bereid wordt steeds proper.
- Laat geen zieke in de keuken komen tot drie dagen na het einde van de symptomen.
Wat doe je wanneer iemand ziek is?
- Om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, is het slim om contact met de zieke persoon te beperken.
- Ga met het zieke lid naar de lokale huisdokter of de dokter van wacht. Ga met onschuldige symptomen (lichte koorts, diarree, braken, misselijkheid, hoofdpijn …) niet meteen naar het ziekenhuis. Wanneer je vermoedt dat iets gebroken is, ga je wel meteen naar het ziekenhuis.
- Als er meerdere zieken met dezelfde symptomen zijn, zeg dit dan ook tegen de dokter.
- Volg het advies van de dokter op:
- Wat moet het de het zieke lid doen? Moet die naar huis, of medicatie nemen? Of volstaan enkele dagen rust?
- Welke extra maatregelen moet je nemen op kamp? (Bijvoorbeeld koeling van voeding, extra hygiënemaatregelen …).
- Bewaar voedselresten voor eventueel bijkomend onderzoek naar de oorzaak van de ziekte.
- Breng de ouders op de hoogte, en vertel duidelijk wat het advies van de dokter was. Laat hen ook weten dat het lid in goede handen is, en bespreek eventueel hoe wenselijk het is dat het lid op kamp blijft. Zorg dat zieke leden hun zegje ook mogen doen!
- Schoonmaken en ontsmetten
- Reinig en ontsmet sanitair en keuken dagelijks bij een uitbraak van meer dan twee zieken. Ruim braaksel en diarree onmiddel op
- Gebruik aparte schoonmaakdoeken of wegwerpmateriaal.
- Gebruik eerst allesreiniger, daarna ontsmettingsmiddel (zoals bleekwater of chloortabletten). Chloortabletten vind je in de supermarkt of bij de apotheek.
- Was nadien het schoonmaakmateriaal op minstens 60°C.
- Ruim braaksel en diarree onmiddellijk op met keukenrol. Gebruik liefst wegwerphandschoenen.
- Verlucht de ruimtes. Doe dit ook tijdens en na het ontsmetten met chloor.
- Reinig en ontsmet sanitair en keuken dagelijks bij een uitbraak van meer dan twee zieken. Ruim braaksel en diarree onmiddel op
- Bevuild linnen en kleding
- Hou linnen, handdoeken en kleding van zieken apart.
- Hou proper en vuil textiel gescheiden.
- Was bevuilde kleding, lakens, handdoeken of slaapzakken op minstens 60°C of twee keer op 30°C.
- Niet mogelijk om te wassen? Stop vuile kleding en linnen dan in een afgesloten plastic zak en draag best handschoenen. Doe de zak niet te vol en sluit hem af zonder dat je de lucht eruit duwt. Zo voorkom je de verspreiding van ziektekiemen in de lucht en zorg je ervoor dat je zelf niet ziek wordt.
- Centjes terugkrijgen? Ziekte is niet verzekerd via de ledenpolis, maar wel via de persoonlijke ziekteverzekering. Je kan als groep de dokterskosten voorschieten, en later terugvragen aan de ouders. Houd hiervoor zeker alle papieren van de dokter bij. Communiceer de gang van zaken rond dokterskosten voor de start van kamp.
- Ziekte (zoals buikloop, griep ...) is niet verzekerd, maar ongevallen wel.
- Breekt een lid (wéér) een been of arm of iets, vul bij de dokter dan zeker het online aangifteformulier in.
Je kan steeds een dokter van wacht raadplegen via het nummer 1733. Dit nummer verbindt je door naar de dichtstbijzijnde huisarts met wachtdienst.
Mazelen op kamp
Mazelen is de besmettelijkste ziekte die er bestaat en komt helaas ook in België voor. In 2024 maakt het virus zelfs meer mensen ziek dan andere jaren. Ogen extra open op kamp dus!
Symptomen
- Mazelen start als een verkoudheid met koorts, een lopende neus en hoesten. Je krijgt rode of waterige ogen en je kan je behoorlijk ziek voelen.
- Later verschijnen er vlekjes achter je oren, die zich over je gezicht en hals verspreiden en uiteindelijk over je hele lichaam.
- Als je een lichte huidskleur hebt, zijn de vlekjes rood. Als je een donkerdere huidskleur hebt, zijn de vlekjes kleurloos.
- De symptomen verdwijnen vaak na enkele dagen, maar soms kan de ziekte ernstige problemen veroorzaken en kan je een long- of hersenontsteking krijgen, met ziekenhuisopname tot gevolg.
Vermoeden van mazelen op kamp
Heeft iemand op kamp symptomen van mazelen? Volg dan deze stappen:
- Hou de persoon apart van de groep. Zo voorkom je dat anderen besmet raken. Het virus verspreidt zich heel snel via de lucht door hoesten, niezen en praten.
- Bel een arts ter plaatse en laat je verder helpen. Iedereen met een vermoeden van mazelen moet onderzocht worden door een arts.
- Ga niet naar de wachtkamer van een arts of ziekenhuis zonder eerst telefonisch contact op te nemen. Zo voorkom je dat het virus zich verder kan verspreiden op nieuwe plaatsen.
Bevestiging van mazelen door dokter
Heeft iemand op kamp effectief mazelen? Onderneem dan snel actie.
- Hou de persoon in kwestie apart van de groep en neem contact op met de ouders. Mazelen is besmettelijk van vier dagen voor de eerste vlekjes verschijnen tot vier dagen nadat ze verdwenen zijn.
- Er is geen geneesmiddel tegen mazelen, maar wel om de symptomen te verlichten.
- Nadat een arts - in het binnen- of het buitenland - heeft vastgesteld dat iemand mazelen heeft, breng je Scouts en Gidsen Vlaanderen op de hoogte. Vervolgens contacteer je het Departement Zorg, de gezondheidsorganisatie van de Vlaamse overheid. Elk geval van mazelen moet daar gemeld worden.
- Antwerpen: 02/553 08 92
- Limburg, Vlaams-Brabant en Nederlandstalige werkingen in Brussel: 02/553 08 93
- Oost- en West-Vlaanderen: 02/553 08 94
- Buiten de kantooruren of in het buitenland: 02/512 93 89
- Departement Zorg zal, in samenwerking met de kampleiding, iedereen die contact had met de zieke persoon in kaart brengen. De kampleiding krijgt een brief met instructies die moet worden verspreid naar alle contacten.
Ziekte door lage waterstanden
Tijdens droge periodes zijn de waterstanden van beken en rivieren lager dan anders, en word je sneller ziek van het water (iets met bacteriën). Herkenbare symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en diarree.
Ben je op kamp naast een riviertje, beek, plas … en zijn er meerdere zieken zonder dat de arts een eenduidige oorzaak kan geven? Meld dit aan de gemeente van je kamplocatie. Als het nodig is, zullen zij een labo stalen laten nemen om de waterkwaliteit te onderzoeken.
Veel zieken op kamp?
Het gebeurt soms dat verschillende leden en leiding op kamp ziek worden. Dan kan de vraag op tafel komen of het kamp wel verder door kan gaan.
Twijfel je? Je kan je beslissing baseren op het advies van de dokter. Kom je er niet uit, neem dan contact op met je districtscommissaris of het Nationaal Secretariaat.
Ben je geholpen met deze info?